Ring van Jeanne d’Arc terug in Frankrijk

Een ring die eigendom zou zijn geweest van de Franse heldin Jeanne d’Arc is voor 390.000 euro gekocht door een Frans historisch themapark. De ring keert hierdoor na 600 jaar weer terug naar Frankrijk.

Doosje waarin de ring is bewaard  (TimeLine Auctions)
Doosje waarin de ring is bewaard (TimeLine Auctions)
Jeanne d’Arc werd geboren als eenvoudig meisje, maar wist het uiteindelijk te schoppen tot legeraanvoerder in de Honderdjarige Oorlog. Vanwege vermoedens van hekserij vond ze een vroegtijdige dood.

Volgens de overlevering moest ze haar ring kort voor haar executie in 1431 afstaan. Jeanne d’Arc zou de ring van haar ouders hebben gekregen voor haar eerste communie. De inscripties op de ring (IHS en MAR) staan voor ‘Christus’ en ‘Maria’.

Dat het werkelijk om de ring van Jeanne d’Arc gaat is nooit onomstotelijk vastgesteld. Volgens veilinghuis Timeline Auctions werd de ring te koop aangeboden door de zoon van James Hasson, een Franse arts die in de Tweede Wereldoorlog naar Engeland kwam.

- advertentie -

Het historische themapark Puy du Fou dat de ring kocht, bevindt zich in Les Epesses in het westen van Frankrijk en trekt jaarlijks zo’n twee miljoen bezoekers. Het park gaat de ring vanaf begin april tonen aan het publiek.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: