Dark
Light

RMO opent afdeling ‘Archeologie van Nederland’

Auteur:
2 minuten leestijd

Vanaf vrijdag is in het Rijkmuseum van Oudheden in Leiden een geheel vernieuwde afdeling te bezoeken. De afdeling getiteld Archeologie van Nederland wordt donderdag door prins Willem-Alexander geopend.

Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) werd in 1819 gesticht door koning Willem I, de oudgrootvader van prins Willem-Alexander die de nieuwe afdeling donderdag opent. Inmiddels heeft het museum de grootste archeologische collectie van het land. Met de nieuwe archeologie-afdeling biedt het museum het publiek een



totaaloverzicht van de geschiedenis van de Lage Landen, van prehistorie tot de moderne tijd.

De zalen van het museum hebben voor de afdeling Archeologie van Nederland een metamorfose ondergaan. Bezoekers worden aan de hand van een honderdtwintig meter lang wit lint door de zalen geleid. Dit lint, dat als een soort tijdlijn fungeert, neemt de museumbezoekers mee langs 300.000 jaar geschiedenis. Op het lint zelf zijn ook teksten, reliëfs en filmpjes te zien. Het RMO:

In de opstelling ligt de nadruk niet op de objecten zelf, maar juist op de bewoningsgeschiedenis van de plaatsen waar ze gevonden zijn. Die vormen zo een keten van representatieve archeologische verhalen uit de lange Nederlandse geschiedenis, afkomstig uit voor iedereen herkenbare plekken in het land. Deze verhalen zijn gebaseerd op nieuw onderzoek en wetenschappelijk volledig up-to-date.

Topstukken

Het museum toont in de nieuwe afdeling verschillende archeologische topstukken zoals bijvoorbeeld het ‘Vorstengraf van Oss’ (700-
550 v.Chr.). Arbeiders vonden dit vorstengraf begin jaren dertig van de vorige eeuw bij Oss. Ze stuitten op de urn van een man die bijna drieduizend jaar geleden een bijzonder figuur bleek te zijn geweest. In de urn vonden ze onder meer een met goud ingelegd zwaard.

Een ander topstuk dat het RMO in de nieuwe afdeling tentoonstelt is de zogenaamde ‘Vikingschat uit Wieringen’ (ca. 850 na Chr.). Deze vondst werd in 1996 op Wieringen gedaan. De schat bestaat onder meer uit zilveren munten, sieraden en zilverbaren. Het was de eerste Vikingschat die ooit in Nederland werd gevonden.

De Romeinse Peelhelm – Foto: RMO
Verder toont het RMO bijvoorbeeld de beroemde Romeinse Peelhelm die juni 1910 in Limburg gevonden werd door een turfgraver. Deze turfgraver, Gebbel Smollenaars, exposeerde de Romeinse officiershelm enige tijd in zijn eigen woonkamer maar verkocht hem later aan het RMO. De helm heeft een losse nekplaat en wangkleppen. Op de nekplaat is de naam van de man die de helm ooit maakte te vinden: M.Titus Lunamis. De drager overleed vermoedelijk rond 320 na Christus.

Google Earth

In de vernieuwde zalen van het rijksmuseum wordt veel gebruik gemaakt van nieuwe technieken. Bezoekers kunnen op verschillende vindplekken bijvoorbeeld vanuit Google Earth inzoomen op de opgraving om vervolgens een kijkje te nemen in het verleden. Verder heeft het museum zogenaamde ‘interactieve ontmoetingsplaatsen’ ontwikkeld waar bewoners uit de prehistorie, middeleeuwen en de zestiende eeuw vertellen over hun dagelijks leven. Voor kinderen is er een route van vijf verborgen slaapplaatsen gemaakt. Hier kunnen ze ervaren hoe hun slaapkamers er in de tijd van de rendierjagers, bronstijdboeren, Romeinen, Vikingen en ridders uit zou hebben gezien.

Een klein deel van de nieuwe afdeling is bedoeld voor tijdelijke exposities over de Nederlandse archeologie. In de eerste tijdelijke tentoonstelling staat de Romeinse Peelhelm centraal.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×