Dark
Light

Rob Cohen en zijn “overwinning op de Nazi’s”

Auteur:
2 minuten leestijd
Ruïnes van barakken in Auschwitz - cc
Ruïnes van barakken in Auschwitz - cc

In het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn wordt de komende maanden het verhaal verteld van de 83-jarige Rob Cohen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog Auschwitz en andere kampen overleefde.

Rob Cohen in voormalig concentratiekamp Auschwitz-Birkenau – Foto: Museum van de Twintigste Eeuw
Jarenlang zweeg Rob Cohen over zijn oorlogservaringen. Vooral om zijn dochter niet te belasten. Begin jaren negentig verbrak hij het stilzwijgen en sindsdien geeft hij geregeld lezingen op scholen en universiteiten. Enkele jaren geleden bracht hij zijn verhaal in boekvorm uit. Dit boek, getiteld Niet klein te krijgen – Mijn overwinning op de nazi’s, werd uitgegeven door uitgeverij Verbum. Momenteel is hij mede-aanklager in de rechtszaak tegen de van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk.

Cohen was veertien jaar oud toen Duitse troepen zijn woonplaats Amsterdam binnenmarcheerden. Zijn vader, moeder, broer en zijn hele familie werden vermoord in het vernietigingskamp Sobibor. Zelf overleefde hij 27 maanden in verschillende concentratiekampen, waaronder elf maanden Auschwitz. Na de oorlog keerde hij terug naar Nederland.

Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn
Hans Stuijfbergen en Harry van Lunteren, oprichters van het Museum van de Twintigste Eeuw, kwamen begin jaren negentig in contact met Rob Cohen. Deze gaf een grote verzameling gebruiksvoorwerpen langdurig in bruikleen aan het museum in Hoorn en stelde daarnaast zijn kennis beschikbaar. De samenwerking tussen Cohen en het museum in Hoorn, heeft nu dus geleid tot een tentoonstelling over de belevenissen van Cohen.

“We staan de komende maanden niet alleen stil bij het feit dat 65 jaar geleden heel Nederland was bevrijd, maar ook bij al die kampen in heel Europa waar honderdduizenden door onder andere Amerikanen en Russen werden bevrijd en al die ellende hadden overleefd. Rob Cohen was er één van en het is goed dat hij z’n ervaringen kan en wil delen”, aldus Hans Stuijfbergen, directeur van het museum.

De tentoonstelling, geschikt voor kinderen vanaf tien jaar, geeft een realistisch en aangrijpend beeld van het leven in het concentratiekamp. Het museum heeft er voor gekozen ook schokkende foto’s en filmbeelden van de massavernietiging te tonen. Volgens het museum is de tentoonstelling wel geschikt voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs. “We vinden het heel belangrijk dat ook jonge mensen voldoende weten over de oorlog en de massavernietiging die plaats heeft gevonden. Steeds weer duiken er verhalen op, ook op internet, van mensen die beweren dat deze genocide niet heeft plaats gevonden of niet in deze mate. Dat is eng en daarom zijn we er trots op om middels de indrukwekkende ervaringen van Rob Cohen hierover te kunnen informeren”, zegt museumdirecteur Stuijfbergen.

Foto: Museum van de Twintigste Eeuw
De expositie “Rob Cohen, overlevende Holocaust” vertelt aan de hand van de ervaringen van Rob Cohen over hoe Hitler de Untermensch wilde vernietigen. Verschillende objecten, zoals de Jodenster, een kamppak en geld uit concentratiekampen, zijn te zien. Net als de paar foto’s van de familie Cohen die bewaard gebleven zijn.

Onlangs sprak de 83-jarige Cohen zijn ervaringen op verzoek van het museum in. Deze teksten zijn tijdens de expositie te beluisteren. Bezoekers krijgen een zogenaamde Podcatcher met daarop een Audiotour die ingaat op de objecten en foto’s die in de tentoonstelling zijn te zien.

Rob Cohen, overlevende Holocaust is tot en met 16 mei 2010 te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw. Bezoek voor meer informatie de website van het museum: www.museumhoorn.nl

Boek: Niet klein gekregen – Rob Cohen

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×