Rode Khmer-kopstuk Ieng Sary (87) overleden

Ieng Sary
Ieng Sary, minister van Buitenlandse Zaken tijdens het bewind van de Rode Khmer in Cambodja, is op 87-jarige leeftijd overleden.

Sary was een zwager van Pol Pot, de beruchte leider van het Rode Khmer-regime (1975-1979). Hij stond in eigen land terecht voor het Cambodja-tribunaal dat onderzoek doet naar misdaden ten tijde van het Rode Khmer-bewind.


Ieng Sary werd er onder meer van beschuldigd als minister gevluchte landgenoten ovet te halen naar Cambodja terug te keren. Na terugkeer zouden velen van hen zijn gemarteld en vermoord. De vrouw van Sary, Ieng Thirith, stond ook terecht voor het Cambodja-tribunaal. Zij werd afgelopen najaar echter vrijgelaten omdat ze te zien zou zijn om te worden berecht.

- advertentie -

Democratisch Kampuchea

De Rode Khmer, de militaire tak van de Communistische Partij, kwam in 1975 in Cambodja aan de macht. Het land kreeg toen officieel de naam Democratisch Kampuchea en werd onder leiding van Pol Pot vrijwel hermetisch van de buitenwereld afgesloten. De regering dwong duizenden inwoners van steden naar het platteland te gaan om daar land te gaan ontginnen en in eigen levensonderhoud te gaan voorzien. Het inwoneraantal van hoofdstad Phnom Penh daalde hierdoor in enkele jaren tijd van 300.000 tot ongeveer 23.000.

De gedwongen bevolkingsverplaatsingen gingen gepaard met massa-executies en daarnaast hadden de Cambodjanen onder meer te kampen met een grote hongersnood. Honderdduizenden Cambodjanen stierven de hongerdood. Tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer kwamen naar schatting ongeveer twee miljoen mensen om het leven.

Gerelateerde boeken:

Lees ook: 1975-1978, de Rode Khmer in Cambodja

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: