Dark
Light

Rode Khmer-kopstuk Ieng Sary (87) overleden

1 minuut leestijd

Ieng Sary, minister van Buitenlandse Zaken tijdens het bewind van de Rode Khmer in Cambodja, is op 87-jarige leeftijd overleden.

Sary was een zwager van Pol Pot, de beruchte leider van het Rode Khmer-regime (1975-1979). Hij stond in eigen land terecht voor het Cambodja-tribunaal dat onderzoek doet naar misdaden ten tijde van het Rode Khmer-bewind.

Ieng Sary werd er onder meer van beschuldigd als minister gevluchte landgenoten ovet te halen naar Cambodja terug te keren. Na terugkeer zouden velen van hen zijn gemarteld en vermoord. De vrouw van Sary, Ieng Thirith, stond ook terecht voor het Cambodja-tribunaal. Zij werd afgelopen najaar echter vrijgelaten omdat ze te zien zou zijn om te worden berecht.

Democratisch Kampuchea

De Rode Khmer, de militaire tak van de Communistische Partij, kwam in 1975 in Cambodja aan de macht. Het land kreeg toen officieel de naam Democratisch Kampuchea en werd onder leiding van Pol Pot vrijwel hermetisch van de buitenwereld afgesloten. De regering dwong duizenden inwoners van steden naar het platteland te gaan om daar land te gaan ontginnen en in eigen levensonderhoud te gaan voorzien. Het inwoneraantal van hoofdstad Phnom Penh daalde hierdoor in enkele jaren tijd van 300.000 tot ongeveer 23.000.

De gedwongen bevolkingsverplaatsingen gingen gepaard met massa-executies en daarnaast hadden de Cambodjanen onder meer te kampen met een grote hongersnood. Honderdduizenden Cambodjanen stierven de hongerdood. Tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer kwamen naar schatting ongeveer twee miljoen mensen om het leven.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie