Rode Kruis laat oorlogsverleden onderzoeken

Joods Historisch Museum
Het Rode Kruis laat een onafhankelijk onderzoek instellen naar haar rol in de Tweede Wereldoorlog. De directeur van het Rode Kruis, Cees Breederveld, heeft dat donderdag gezegd tijdens een symposium in het Joods Historisch Museum, ter gelegenheid van het in bruikleen geven van de cartotheek van de Joodse Raad aan het museum.

Het is de bedoeling dat het onderzoek binnen vijf jaar wordt afgerond. In 2005 erkende het Rode Kruis al dat het tijdens de Tweede Wereldoorlogweinig tot niets deed om de Joodse gemeenschap te helpen. Ook gaf de hulpverleningsorganisatie toen aan dat het na de oorlog steken had laten vallen in de opvang van overlevenden.

- advertentie -

Cees Breederveld, directeur van het Rode Kruis;

In de Joodse gemeenschap leven nog steeds zeer negatieve gevoelens over deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. Het Rode Kruis heeft in de oorlog en daarna deze gemeenschap te weinig hulp geboden.

Cartotheek van de Joodse Raad

Tijdens het symposium gaf het Rode Kruis de cartotheek van de Joodse Raad in bruikleen aan het museum Joods Historisch Museum in Amsterdam. Deze cartotheek bevat kaarten met gegevens van Joden die in Nederland woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de kaarten staat onder meer informatie zoals deportatiedata, baraknummer en beroep. Na de oorlog werd de cartotheek gebruikt bij onderzoek naar verhalen van gedeporteerden. Het Rode Kruis:

Voor veel overlevenden en betrokkenen is de cartotheek een belangrijke bron voor de herinnering aan dierbaren die de oorlog niet overleefden. Daarom is het belangrijk dat het Joods Historisch Museum en de Hollandsche Schouwburg nu toegang krijgen. Op die manier kunnen ze betrokkenen informatie geven.

Het archief kan vanwege de privacy alleen ingezien worden door direct betrokkenen en familieleden.

Hendrik Jan de HaasIn de periode 1940-1944 zijn ruim…
Graf van Hitlers ouders - Still YouTubeDe steen bij…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier