Roel Daenen winnaar Davidsfonds Geschiedenisprijs

Campagnebeeld voor de Nacht van de Geschiedenis (ontworpen door Jan Van Der Veken)
De eerste editie van de Davidsfonds Geschiedenisprijs is gewonnen door Roel Daenen, de coördinator van de Belgische Erfgoeddag.

De nieuwe geschiedenisprijs is ingesteld naar aanleiding van het toenbjarig bestaan van de Vlaamse Nacht van de Geschiedenis.
De prijs voortaan jaarlijks uitgereikt aan een persoon die het jaar daarvoor de geschiedenis op de “meest toegankelijke en originele manier naar een breed publiek in Vlaanderen heeft gebracht”. Winnaars, zo vindt het Davidsfonds, moeten de uitstralingvan geschiedenis of een duidelijk historisch onderwerp bij veel mensen op een positieve manier hebben beïnvloed.

- advertentie -

De eerste editie van de Davidsfonds Geschiedenisprijs is dus gewonnen door Rael Daenen (1974) die voor FARO jaarlijks de Erfgoeddag coördineert. De jury omschreef Daenen als volgt:

De bescheiden coördinator en communicator van een van de grootste historische evenementen in Vlaanderen komt te weinig in beeld, maar verdient dat wel.

Aan de Davidsfonds Geschiedenisprijs is een symbolisch bedrag van 2.012 euro verbonden, een bedrag dat elk jaar met een euro wordt vermeerderd.

Nacht van de Geschiedenis

De tiende Vlaamse Nacht van de Geschiedenis wordt gehouden op dinsdag 20 maart 2012. Op zo’n 220 plaatsen in heel Vlaanderen worden dan geschiedenisactiviteiten gehouden.

Naast de introductie van de Davidsfonds Geschiedenisprijs is dit jaar ook het zogenaamde Nacht van de Geschiedenis-bier nieuw. Daarnaast verschijnt op De Nacht van de Geschiedenis een nieuw bierboek: Fietsen langs artisanale brouwerijen, een fietsgids over Vlaamse en Nederlandse microbrouwerijen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: