Roel van Duijn in beroep tegen AIVD

/
1 minuut leestijd

Roel van Duijn
Roel van Duijn (CC BY 3.0 – Green Bill – wiki)
Voormalig activist en oprichter van de provo- en kabouterbeweging, Roel van Duijn, is in hoger beroep gegaan bij de Raad van State om inzage te krijgen in alle stukken die de AIVD over hem heeft. Van Duijn wordt al sinds de jaren ’60 gevolgd door de inlichtingendienst.

Van Duijn stapte naar de rechter nadat de AIVD hem weigert inzage te geven in documenten na 1982. Volgens de AIVD zijn die documenten ’te actueel’. De rechtbank in Den Haag oordeelde vorige maand dat de AIVD dat besluit moet herzien. Van Duijn vindt dat echter niet genoeg en gaat in hoger beroep, zo maakte hij maandag bekend.

Roel van Duijn organiseerde in de jaren ’60 demonstraties tegen de atoombom en richtte de Provo- (1965) en Kabouterbeweging (1970) op. Deze bewegingen verzetten zich tegen de consumptiemaatschappij en zetten zich in voor de natuur. Van Duijn zat jaren in de Amsterdamse gemeenteraad voor beide bewegingen en was ook korte tijd wethouder.

Eind jaren ’70 vertrok hij naar Groningen, waar hij biologische boer werd. Daarna vertrok hij naar het Europees parlement als fractiemedewerker van De Groenen. De laatste jaren houdt Van Duijn zich vooral bezig met liefdesverdriet, waar hij ook een boek over heeft geschreven.

BVD

In 2009 kreeg Van Duijn op eigen verzoek inzage in de meeste documenten die vanaf 1962 over hem werden bijgehouden door de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Alle documenten na 1982 zijn echter volgens de opvolger van de BVD, de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) actueel en niet in te zien. Van Duijn probeert nu via de rechter alsnog de papieren in te zien.

Uit de papieren die Van Duijn al heeft blijkt dat de BVD hem sinds zijn eerste demonstratie tegen de atoombom volgt. Zo werden zijn publicaties nauwlettend in de gaten gehouden en werden raadsvergadering waarin hij zitting had, soms bezocht door de geheime dienst. Ook werd genoteerd tussen welke mensen hij zich bevond, bij welke organisaties hij betrokken was en werden zijn eventueel ‘staatsgevaarlijke’ uitspraken nauwlettend bijgehouden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie