Week van de koloniale geschiedenis

Roerige tijden vragen om gedegen duiding

ADVERTORIALOf het nu het journaal is of de krant of het opinieblad – overal komt de deskundige aan het woord die zijn licht over de roerige tijden van nu laat schijnen. Het tijdschrift G-Geschiedenis doet het net even anders en laat de lezer zien waarom het heden nooit losstaat van het verleden.

Dat we in roerige tijden leven staat als een paal boven water. Een Amerikaanse president die de gemoederen vanaf zijn eerste momenten in het Witte Huis flink bezighoudt, een Russische president die stoïcijns zijn eigen pad volgt en al te kritische geluiden de mond snoert. Groot-Brittannië heeft de Europese Unie de rug toegekeerd, in Nederland, Frankrijk en Duitsland staan de verkiezingen voor de deur en overal worstelen we met de opvang en integratie van mensen die hier niet vandaan komen. Over al die onderwerpen wordt gediscussieerd, maar het zijn discussies die zowel op straat, online en in de verschillende parlementen steeds verder lijken te polariseren.

Echo’s uit het verleden

In dit soort roerige tijden is het soms lastig een standpunt in te nemen. Wat is waar, wat is niet waar, en wat betekent die waarheid eigenlijk? Om de stormachtige ontwikkelingen van nu te begrijpen en te plaatsen, moeten we weten waar we vandaan komen. Daarom is geschiedenis zo belangrijk: heden en verleden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sla ’s morgens aan de ontbijttafel de krant open en de echo van de geschiedenis laat zich meteen horen. Om die echo’s te duiden, kijkt het tijdschrift G-Geschiedenis naar het verleden en naar de parallellen die er tussen heden en verleden te trekken zijn.

Waarheid of leugen?

Het is de kennis van het verleden die het scheiden van waarheid en leugen vergemakkelijkt en laat zien waarom sommige ontwikkelingen onafwendbaar zijn en andere ontwikkelingen zich moeilijker laten voorspellen. G-Geschiedenis laat in heldere en boeiende artikelen zien hoe het verleden eruit zag en maakt duidelijk hoe dat zijn weerslag heeft op de verhalen in de krant van vandaag.

- advertentie -

Boeken, tentoonstellingen en kleine verhalen

Naast de grote verhalen die verleden en heden verbinden, schrijven de historici van G-Geschiedenis ook over alledaagse zaken: van de geschiedenis van de chartervlucht tot die van het kunstgranieten lavet waar heel Nederland in de jaren 60 in badderde. Verder komen natuurlijk de nieuwste boeken en tentoonstellingen uitgebreid aan bod.

Bent u benieuwd naar de geschiedenis van de roerige tijden van nu? G-Geschiedenis heeft nu een mooi aanbod!

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: