Re-enactors bewaken de limes

Romeinen in De Meern

Van de eerste tot de vierde eeuw n.Chr. werd de Romeinse rijksgrens langs de Rijn, de limes, vrijwel voortdurend bewaakt door duizenden en duizenden soldaten. Legionairs en hulptroepers, soms uit Italië, soms uit de eigen provincie Germania Inferior en soms uit heel andere gebieden van het Romeinse Rijk. Ze woonden in legioenbases zoals in Nijmegen en Xanten of in kleinere forten, zoals die in Valkenburg, Leiden, Zwammerdam, Utrecht en Vechten. En ze betrokken de wacht in torens tussen de forten.

Wat hield zo’n wachtdienst nu in? De re-enactmentgroep Pax Romana vond dat dat eens onderzocht moest worden. Acht leden van de groep zullen daarom in augustus een week lang op de gereconstructueerde Romeinse wachttoren bij Castellum Hoge Woerd (De Meern, Utrecht) de bewaking van de limes hernemen.

Deze soldaten zullen zeven dagen lang, vierentwintig uur per dag, een wachtdienst uit de eerste eeuw n.Chr. uitbeelden. Alles wordt zo precies mogelijk gereconstrueerd: de wachtdiensten van drie uur lang, het eten naar Romeins dieet en en zelfs het vrijetijdsvermaak van de soldaten buiten hun wachtdienst. Het project duurt van 13 tot en met 20 augustus 2016. De wachters krijgen ook bezoek van de lokale bevolking: twee keer in deze week komt een barbier langs en eens per week proberen handelaars hun waar te slijten aan de soldaten.

De authenticiteit van dit project wordt gecontroleerd door bij de opgraving van dergelijke wachttorens betrokken archeologen: denk hierbij aan de te gebruiken wapens, gereedschappen en voedselpatronen. De soldaten proberen met het experiment wetenschappelijke hypothesen te beantwoorden die door bij de opgraving van dergelijke torens betrokken archeologen zijn gesteld, zoals de vraag of zes, of juist acht man een goede wachtroulatie opleveren, of het dieet en de gebruiksvoorwerpen hetzelfde soort afval opleveren als wat er bij de torens is gevonden, welke (militaire) gebruiksvoorwerpen nodig of juist overbodig zijn tijdens een wachtdienst, etc.

- advertentie -
Castellum De Hoge Woerd - cc
Castellum De Hoge Woerd – cc

Dieet

Een Romeinse wachttoren inrichten en aankleden is een heel karwei. Authentieke bedden, kasten, bankjes, tafels, en dat is nog alleen maar het meubilair. Ook is er aardewerk nodig om het eten en drinken in te bewaren. Er is zelfs een waterklok benodigd om te voorkomen dat soldaten te lang op wacht staan. Ook het dieet van een Romeinse soldaat is vrij uitgebreid: volgens archeologische vondsten bij de toren in De Meern, en bij vergelijkbare torens, leefde men van rundvlees, vis, brood en groente. Dit alles werd op smaak gebracht met kruiden en honing. Daarbij dronken soldaten vooral water, maar ook verdunde wijn en bier.

Om het mogelijk te maken, heeft Vereniging Pax Romana een crowdfundingactie opgezet. Die vindt u hier. En meer informatie vindt u daar.

Pax Romana

Meer Romeinse Rijk
Boek: SPQR. Een geschiedenis van het Romeinse rijk

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: