Week van de koloniale geschiedenis

Romeinen jagen korfballers op kosten

Een korfbalvereniging in Tiel wil graag een nieuwe sporthal bouwen, maar op de locatie waar de sporthal moet komen bevindt zich een Romeins grafveld. Dat heeft archeologisch onderzoek eerder uitgewezen.

Als de korfballers van Tiel ’72 de sporthal willen bouwen, dan zal eerst het Romeins grafveld veilig gesteld moeten worden. En daar zit een aardig prijskaartje aan vast. Het college van burgemeester en wethouders van Tiel heeft nu besloten dat de sportclub op moet draaien voor die kosten, ongeveer veertigduizend euro.

Begin dit jaar werd op de locatie al archeologisch vooronderzoek uitgevoerd en toen bleek dat de bodem niet is verstoord. Volgens archeologen is er dan ook een grote kans dat het Romeins grafveld nog intact is.

De te bouwen sporthal heeft een oppervlakte van ongeveer duizend vierkante meter. Een deel van het Romeins grafveld moet voorafgaand aan de bouw van de sporthal opgegraven worden. De gemeente Tiel denkt dat op de locatie ‘museumwaardige’ stukken gevonden zullen worden.

- advertentie -

Boek: Romeinse sporen

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: