Romeinen reizen langs Nederlandse deel Limes

Romeinen in Nederland
Vanaf volgende week maandag reizen er Romeinen langs het Nederlandse deel van de Limes, de grens van het oude Romeinse Rijk. Ze reizen te voet, per boot en met een nagebouwde Romeinse reiswagen, getrokken door paarden.

Het educatieve evenement dat het Nederlandse deel van de Limes in de spotlights zet is georganiseerd door de Stichting Romeinenfestival, de landelijke vereniging voor amateurarcheologen AWN en ADC ArcheoProjecten.- advertentie -
Romeinenfestival

Het reisgezelschap bestaat uit Romeinen, archeologen, docenten en andere geschiedenisliefhebbers. Ze reizen te voet, per boot en met een nagebouwde Romeinse reiswagen, getrokken door paarden.

De tocht begint maandag 21 mei in Katwijk aan Zee. Via de halteplaatsen Leiden, Woerden, Utrecht, Buren, Maurik, Arnhem en Elst strijkt de stoet op 31 mei uiteindelijk neer op het terrein van het Romeinenfestival in Nijmegen.

In elke halteplaats geven de leden van het reisgezelschap op basisscholen les over de Romeinen in Nederland, de rol van de Limes, soldaten, het dagelijks leven, archeologie en regionale geschiedenis. Daarnaast wordt in elke halteplaats een publieksshow georganiseerd met onder meer militaire demonstraties, ruitershows, gladiatorengevechten en archeologische workshops.

Nedergermaanse Limes

De Nedergermaanse Limes markeerde tweeduizend jaar geleden de noordgrens van het Romeinse Rijk. Nederland en de huidige deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Pfalz vormden destijds één provincie binnen dit Rijk. Als het aan het Nederlandse ministerie van Cultuur ligt wordt de Nedergermaanse Limes op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Staatssecretaris Halbe Zijlstra stelde zijn Duitse collega’s vorig jaar voor om gezamenlijk te werken aan de Werelderfgoednominatie.

De zogenaamde Limesreis is de opmaat voor het vierde Romeinenfestival, dat wordt gehouden op 2 en 3 juni 2012 in Nijmegen.

Promotievideo voor het Romeinenfestival

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: