Romeins scheepswrak gevonden bij Albanië

Duiker
Een team Amerikaanse en Albanese archeologen is voor de kust in het zuidwesten van Albanië op een oud scheepswrak gestuit. Het zou gaan om een Romeins vrachtschip uit de eerste eeuw, meldt de Amerikaanse nieuwszender MSNBC.

Het scheepswrak is ongeveer dertig meter lang en volgens de onderzoekers goed bewaard gebleven. Het schip vervoerde kruiken met wijn. De archeologen denken dat deze wijn afkomstig is van wijngaarden in het zuiden van Albanië en per schip getransporteerd moest worden naar West-Europa.De vondst werd gedaan in de buurt van de havenstad Vlora, ongeveer honderdveertig kilometer ten zuidwesten van de Albanese hoofdstad Tirana. Het wrak bevindt zich op vijftig meter diepte.

- advertentie -

Het merendeel van de ongeveer driehonderd kruiken, ook wel amfora’s genoemd, is niet gebroken. Vloeistof troffen de archeologen er echter niet meer in aan. Die is weggelopen omdat de kurken zijn verdwenen.

De Amerikaanse en Albanese archeologen doen al vijf jaar onderzoek bij de Albanese kust omdat hier eerder nog niet veel onderzoek is gedaan. In totaal zijn er al twintig scheepswrakken gevonden, waaronder enkele relatief moderne.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: