Dark
Light

Romeinse brug ontdekt bij Utrecht

Auteur:
1 minuut leestijd
Restant van een van de eikenhouten peilers (Foto Gemeente Utrecht)
Restant van een van de eikenhouten peilers (Foto Gemeente Utrecht)

Bij archeologisch onderzoek in Leidsche Rijn bij Utrecht is een Romeinse brug ontdekt. De brug was onderdeel van de doorgaande weg op zuidoever van de Rijn, waar vanaf 40 na Chr. een reeks forten de grens van het Romeinse rijk bewaakte. Dat meldt de gemernte Utrecht.

De brug is aangelegd om de grensweg over een zijriviertje van de Rijn te leiden. Alle zestien eikenhouten brugpijlers zijn bewaard gebleven. De nieuwe opgraving ligt in Strijkviertel, nabij sportpark Rijnvliet.

Het gaat volgens archeologen om een zogenaamde ‘paaljukbrug’, gedragen door een rooster van vier bij vier palen. Ook de twee landhoofden waar de brug op uitkwam zijn voor een deel bewaard. Opvallend is het gebruik van basaltbrokken uit de buurt van Bonn om de landhoofden te beschermen tegen erosie. Het materiaalgebruik wijst erop dat de brug kan zijn gebouwd tijdens een van de grote bouwcampagnes langs de Romeinse grens (limes) in het jaar 100 of 125.

Basalt waarmee de brug aan de oever was bevestigd (Foto Gemeente Utrecht)
Basalt waarmee de brug aan de oever was bevestigd (Foto Gemeente Utrecht)

Precies twintig jaar geleden is ook al een dergelijke paaljukbrug ontdekt in Leidsche Rijn, toen in Velthuizen, enkele kilometers westelijk van de nieuwe opgraving. Die brug dateerde uit het jaar 125 en was, net als de nu gevonden brug, 5,20 m breed – precies achttien Romeinse voeten.

Ook interessant: De Romeinse limes
Boek: Romeinse sporen – Het relaas van de Romeinen in de Benelux

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×