Opgravingen van de haven van Forum Hadriani in 2007-2008
Opgravingen van de haven van Forum Hadriani in 2007-2008 (CC BY-SA 2.0 - Carole Raddato - wiki)

Romeinse limes genomineerd als Unesco-werelderfgoed

/

Nederland gaat de Neder-Germaanse Limes, de voormalige grens van het Romeinse Rijk, voordragen voor een plek op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Dit gebeurt begin volgend jaar samen met Duitsland. Volgens de twee landen is de limes een “uniek en onvervangbaar monument met universele waarde voor de mensheid”.

De noordelijke ‘Limes’ (het Latijnse woord voor grens) van het Romeinse Rijk liep tweeduizend jaar geleden dwars door Nederland, langs de Rijn. Om deze grens – onderdeel van de langere grens door Europa, Azië en Noord-Afrika – te beschermen bouwden Romeinen hier onder andere wachttorens en legerkampen. Zo verrees bij Nijmegen een legerkamp dat plaats bood aan twee legioenen van zesduizend man. Maar ook forten in Valkenburg, Leiden, Woerden, Utrecht, Bunnik en Arnhem lieten hun sporen na, evenals het Corbulo-kanaal bij Leidschendam en diverse bouwwerken in Duitsland.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap noemt de Neder-Germaanse Limes “een toonbeeld van de unieke militaire ontwikkelingsgeschiedenis van het West-Romeinse Rijk”. Minister Van Engelshoven wees er tijdens de bekendmaking van de Unesco-voordracht op dat de Romeinen destijds innovatieve constructies bedachten om het dynamische rivierenlandschap van de delta te bedwingen.

“Het grote aantal overblijfselen van allerlei Romeinse versterkingen in onze bodem maakt de oude grensstreek tot een belangrijk archeologisch monument, dat het waard is om voor toekomstige generaties te bewaren”.

De buitengrens van het Romeinse Rijk doorsnijdt een groot aantal landen. Met 19 vindplaatsen in Nederland en 25 in Duitsland nomineert Nederland daarom ook namens Duitsland. Het nominatiedossier is samen met de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts en de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland opgesteld.

VN-organisatie Unesco beslist in juli 2021 of de limes inderdaad een plek op de Werelderfgoedlijst krijgt.

Nederlandse vindplaatsen van de Romeinse Limes

Leiden (Roomburg) Castellumterrein
Katwijk-Valkenburg (De Woerd) Vicus
Katwijk-Valkenburg (Centrum) Castellumterrein
Leidschendam Voorburg (Voorschoten) Corbulo-kanaal
Leidschendam (Voorburg) Forum Hadriani
Woerden (Centrum) Castellumterrein
Bunnik (Vechten) Castellumterrein
Utrecht (Domplein) Castellumterrein
Utrecht (Leidsche Rijn) Wachttoren
Utrecht (De Meern) Castellumterrein
Utrecht (De Meern) Limesweg
Arnhem (Meinerswijk) Castellumterrein
Zevenaar(Bijlandse Waard) Verspoeld Castellum
Nijmegen (Hunerberg) Castellumterrein
Nijmegen (Valkhof) Castellumterrein
Nijmegen / Berg en Dal (Kops Plateau) Castellumterrein
Berg en Dal / Nijmegen Aquaduct
Elst Tempel
Berg en Dal (De Holdeurn) Pannenbakkerij

Bron: OCW, 24 september 2019

Lees ook: De Romeinse limes
Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk