Rondje om de kerk met de paardentram

De paardentram, de STM 16
In Den Haag kan aankomend weekend een rondje om de Grote Kerk gemaakt worden met een ouderwetse paardentram. Het is de eerste keer dat de paardentram te zien is na een uitgebreide restauratie.

De paardentram, de STM 16, is onlangs gerestaureerd door de Stichting TramWerk in Den Haag. Aankomende zondag rijdt de door twee paarden getrokken tram, van 12:00 tot 16:00 uur, rondjes om de Grote Kerk.

Het verhaal van rijtuig STM 16- advertentie -
Grote Kerk in Den Haag

Het open paardentramrijtuig STM 16 werd in 1891 door de firma Beijnes uit Haarlem gebouwd voor de Stichtsche Tramway Maatschappij (STM). Getrokken door een trampaard vervoerde het tijdens zomerse dagen zijn passagiers van Centraal Station Utrecht via de Voorstraat en de Biltstraat, door het dorp De Bilt naar het ‘deftige’ dorp Zeist.

De paardentram vervulde een belangrijke rol in de teloorgang van het Maliebaanstation, het huidige Spoorwegmuseum. Veel reizigers uit de richting Hilversum kozen voor spoorhalte Biltstraat als op- of instapplaats omdat de paardentram uit Zeist daar langs kwam. Van daaruit had men een betere verbinding met de binnenstad van Utrecht. Er was geen noodzaak meer om door te reizen naar het Maliebaanstation.

De STM 16 is de oudste bewaard gebleven representant van een belangrijke fase van de geschiedenis van het Nederlandse railvervoer, namelijk de interlokale paardentramlijnen. Het rijtuig heeft tot 1946 dienst gedaan, het grootste deel van zijn bestaan als aanhangrijtuig van de elektrische tram tijdens de zomer. Na overname van de STM door de Nederlandsche Centraal Spoorweg-Maatschappij reed het rijtuig onder de vlag van deze maatschappij. De letters NCS staan dan ook op de zijkant van het rijtuig vermeld en op de aspotten. Kort na de buitendienststelling is het rijtuig toegevoegd aan de collectie van Het Spoorwegmuseum.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: