Ruim 100.000 bezoekers voor tentoonstelling Jodendom

Isidor Kaufmann, Portret van een joodse jongen, ca. 1900 – Collectie JHM, Amsterdam
De grote overzichtstentoonstelling over drieduizend jaar Joodse religie, cultuur, kunst en geschiedenis in de Nieuwe Kerk in Amsterdam heeft ruim honderdduizend bezoekers getroken. De organisatie heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

De tentoonstelling werd half december 2011 geopend en was tot en met afgelopen zondag te bezoeken. De tentoonstelling, gemaakt in samenwerking met het Joods Historisch Museum (JHM), toonde een overzicht van de geschiedenis van de joodse kunst, cultuur en religie. De bruiklenen kwamen van gerenommeerde musea en particuliere collecties. De meeste objecten, zoals een Dode Zeerol uit de eerste eeuw voor Christus uit het Israel Museum in Jeruzalem, waren nooit eerder in Nederland te zien.

De expositie maakt deel uit van een reeks tentoonstellingen van De Nieuwe Kerk over

- advertentie -wereldreligies in cultuurhistorisch perspectief.

Ruim zesduizend leerlingen uit het hele land bezochten de tentoonstelling in het kader van het project 3 geloven op 1 kussen. Via klassetv.nl was voorafgaand aan het museumbezoek een gratis lespakket over het jodendom aangeboden aan de basisscholen. Een jaar geleden ging dit project van start met een tentoonstelling over de islam. Het project wordt afgerond met een lespakket christendom, waarin De Nieuwe Kerk als godshuis zelf centraal staat.

Lees ook: ‘Nederlanders associëren jodendom vooral met WOII’

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: