Ruim 120.000 euro voor legendarisch filmscript

/
1 minuut leestijd
Filmscript van Citizen Kane (Sothebys)
Filmscript van Citizen Kane (Sothebys)

Filmscript van Citizen Kane (Sothebys)
Filmscript van Citizen Kane (Sotheby’s)
Het werkexemplaar van het filmscenario van Citizen Kane is afgelopen week geveild voor een bedrag van ruim 120.000 euro. Veilinghuis Sotheby’s had de waarde van het script vooraf geschat op zo’n 24.000 euro.

Citizen Kane was de eerste lange speelfilm van regisseur Orson Welles. Hoewel de film commercieel gezien ondanks het winnen van één Oscar flopte, werd Citizen Kane toch een icoon in de filmgeschiedenis. De film inspireerde een groot aantal regisseurs en wordt door filmmakers en -critici vaak de “beste film aller tijden” genoemd.


Welles maakte de film toen hij vijfentwintig jaar oud was en speelde zelf de hoofdrol. De film verhaalt over het leven van krantenmagnaat Charles Foster Kane, een karakter dat geïnspireerd was op mediatycoon William Randolph Hearst.

Aantekeningen

Bij Sotheby’s werd het persoonlijke filmscript van Orson Welles’ filmklassieker geveild. Er staan ook enkele aantekeningen in die door de regisseur zelf zouden zijn. Het script kwam uit de collectie van de in 2011 overleden verzamelaar Stanley J. Seeger.