Ruim 19 miljoen voor complex horloge uit 1932

Bij veilinghuis Sotheby’s is dinsdag een horloge geveild voor het enorme bedrag van 19,3 miljoen euro. Een record voor een horloge volgens Sotheby’s.

Henry Graves Supercomplication (Sotheby's)
Henry Graves Supercomplication (Sotheby’s)
Het gaat om een horloge van het Zwitserse merk Patek Philippe. De Amerikaanse bankier Henry Graves vroeg de horlogemaker in 1925 het meest complexe horloge ooit te maken. Hij wilde hiermee de bankier James Ward Packard aftroeven die eerder een exclusief horloge had laten ontwikkelen.


Er werd maar liefst zeven jaar aan het handgemaakte zakhorloge voor Henry Graves gewerkt. Het werd een voor die tijd zeer bijzonder horloge. Het is de geschiedenisboeken ingegaan als de Henry Graves Supercomplication.

Zonsopgang en zonsondergang

Uiteraard kan het horloge meer dan alleen de tijd weergeven. Graves’ zakhorloge bevat in totaal 24 functies. Naast een ‘gewone klok’ bevat het apparaat een stopwatch, een eeuwigdurende kalender en een systeem waarmee het tijdstip van zonsopgang en zonsondergang in New York wordt aangegeven.

- advertentie -

Het complexe horloge weegt ruim een halve kilo en bestaat uit 920 losse onderdelen, waaronder 430 schroefjes.

Sotheby’s verwachtte dat het horloge zo’n 12 miljoen euro op zou brengen. Na een biedingsstrijd van een kwartier werd het stuk echter afgehamerd op 19,3 miljoen euro. Wie het klokje gekocht heeft is niet bekend.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: