Ruim zes jaar cel voor kunstroof Rotterdam

1 minuut leestijd

Kunsthal in Rotterdam
Kunsthal in Rotterdam
De 29-jarige Radu Dogaru, hoofdverdachte van de roof van schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam, is in Roemenië veroordeeld tot zes jaar en acht maanden cel. Zijn metgezel Eugen Darie (25) kreeg dezelfde straf opgelegd.


De Roemeense justitie eiste eerder deze maand achttien jaar cel. De twee Roemenen kregen strafvermindering omdat ze bekenden.

Eugen Darie gaat tegen de uitspraak in beroep. Zijn advocaat vindt dat hij een lagere straf moet krijgen dan Dogaru omdat zijn aandeel in de roof een stuk kleiner zou zijn geweest. Er zijn nog vier verdachten. De zaken tegen deze personen zijn uitgesteld tot volgende maand.

De kunstroof vond vorig jaar oktober plaats. Enkele Roemenen ontvreemdden toen zeven schilderijen uit de Kunsthal, waaronder werken van Paul Gauguin, Jacob Meyer de Haan en Henri Matisse. De werken zijn gezamenlijk ongeveer 18 miljoen euro waard. Of de doeken nog bestaan is onduidelijk. De moeder van de inmiddels veroordeelde Radu Dogaru beweerde eerder dat ze zouden zijn verbrand. Zij staat ook terecht.