Schadevergoeding Mitsubishi voor Chinese dwangarbeiders WOII

Het Japanse bedrijf Mitsubishi Materials gaat een schadevergoeding betalen aan Chinezen die tijdens de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid moesten verrichten. Hierover is deze week overeenstemming bereikt.

Overlevenden en families van omgekomen werklieden kunnen aanspraak maken op ongeveer 13.560 euro. Als alle gerechtigden het bedrag innen, wordt er door Mitsubishi in totaal zo’n 50 miljoen euro uitgekeerd.

De overeenkomst is ondertekend in bijzijn van drie voormalige dwangarbeiders. In een verklaring lieten zij weten dat de excuses van het bedrijf oprecht overkomt, maar dat eigenlijk geen enkel geldbedrag het toegebrachte leed kan compenseren.

Mitsubishi Materials erkent dat tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de voorganger van de bedrijfstak, Mitsubishi Mining, 3765 Chinese dwangarbeiders werkten. Van hen overleden er tijdens de oorlogsjaren 722. De Chinezen werden opgepakt door de Japanse overheid en ondergebracht bij ongeveer 35 bedrijven om daar onder vaak zeer slechte omstandigheden te werken.

- advertentie -

Het Mitsubishi-conglomeraat bood vorig jaar tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten nog officieel excuses aan omdat het tijdens de Tweede Wereldoorlog Amerikaanse krijgsgevangenen inzette als dwangarbeider. In totaal verrichten tijdens de oorlog zo’n twaalfduizend Amerikanen dwangarbeid in Japan. Ongeveer 1100 van hen overleefden dit niet.

Boek: Een geschiedenis van Japan. Van samurai tot soft power.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: