Week van de koloniale geschiedenis

Schadevergoeding voor nabestaanden Rawagede

Foto: Still YouTube
De Nederlandse staat moet zeven weduwen uit het Indonesische dorp Rawagede een schadevergoeding betalen als compensatie voor het verlies van hun man. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

Nederlandse militairen richtten op 9 december 1947 een bloedbad aan in het Javaanse dorp Rawagede, nu Balongsari. Ruim vierhonderd mannen in het dorp werden geëxecuteerd. De inval maakte deel uit van de eerste politionele actie in Indonesië. Het Nederlandse leger probeerde door middel van die acties de onafhankelijkheid van Indonesië,- advertentie -

die kort daarvoor was uitgeroepen, in de kiem te smoren of te vertragen.

Volgens de Nederlandse militairen zou zich een guerrilla-commandant schuilhouden in het dorp op West-Java. Toen de bewoners dat ontkenden werden ze bijeen gebracht en werden ruim vierhonderd dorpsbewoners doodgeschoten.

Nabestaanden van de slachtoffers spanden een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat. Die had eerder laten weten geen schadevergoeding te willen betalen. Volgens de landsadvocaat was de claim van de eisers namelijk verjaard. Daarnaast beriep de advocaat zich op de Financiële overeenkomst (1966) tussen Indonesië en Nederland waarin afgesproken werd een streep te zetten onder het verleden.

De nabestaanden nemen het de Nederlandse regering kwalijk dat de verantwoordelijken voor het bloedbad nooit zijn vervolgd. Van die vervolging werd in 1948 afgezien door procureur generaal Felderhof. Ook betreuren de nabestaanden het dat er officieel excuses zijn gemaakt, hoewel toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot in 2005 wel spijt heeft betuigd van het gebeurde.

Wat de rechtbank in Den Haag betreft is de claim van de nabestaanden strikt genomen verjaard, maar is een beroep op die verjaring gezien de ernst van de feiten “onaanvaardbaar”. De nabestaanden wilden ook dat de Nederlandse staat strafrechtelijk zou worden vervolgd maar die eis werd niet toegewezen.

De hoogte van de schadevergoeding moet worden bepaald in een andere rechtszaak.

Kort nadat het bloedbad was aangericht, lieten de Verenigde Naties de zaak al onderzoeken. De VN noemden het optreden van het Nederlandse leger na dit onderzoek ‘opzettelijk en meedogenloos’.

Oude NOS-video waarin een overlevende vertelt over het drama

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: