Dark
Light

Schat uit tijd ‘koning Bluetooth’ gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
Schat uit tijd 'koning Bluetooth' gevonden (Foto: Landesarchäologie M-V)
Schat uit tijd 'koning Bluetooth' gevonden (Foto: Landesarchäologie M-V)

In het noorden van Duitsland, op het eiland Rügen, hebben archeologen een zilverschat uit de tijd van de Deense koning Harald Blauwtand (ca. 930-985) opgegraven. In totaal zijn er ongeveer zeshonderd munten gevonden.

Bluetooth-logo
Bluetooth-logo
Dat de zilverschat is gevonden is voor een groot deel te danken aan de hobby-archeoloog René Schön en de 13-jarige Luca Malaschnitschenko. Begin dit jaar vonden zij vlakbij het dorp Schaprode met een metaaldetector een klein stukje metaal. Aanvankelijk dacht het duo dat het om een alledaags stukje aluminium ging, maar onderzoek wees later uit dat het om zilver uit de tiende eeuw ging. De akker waar de vondst was gedaan, is daarna door archeologen en amateuronderzoekers verder onderzocht en daarbij kwam de zilverschat aan de oppervlakte.

Bluetooth

Behalve honderden munten vond men ook armbanden, kettingen, ringen, kralen, een hamer van Thor en broches. Ongeveer honderd van de munten worden toegewezen aan het bewind van Harald Blauwtand. Deze koning is onder meer bekend omdat de moderne communicatietoepassing Bluetooth naar de Deense koning is vernoemd. Ook het logo van deze toepassing is een eerbetoon aan de oude koning. Dit beeldmerk is namelijk opgebouwd uit de initialen van Harald, geschreven in runentekens.

Een aantal van de gevonden munten is door midden gehakt. Volgens archeologen gaat het om de grootste losse vondst van Blauwtand-munten in de zuidelijke Baltische regio.

Gouden sieraden van de Hiddensee (cc - Nationalmuseet)
Gouden sieraden van de Hiddensee (cc – Nationalmuseet)

Hiddensee

Eind negentiende eeuw werden op enkele kilometers van de huidige vindplaats al de beroemde gouden sieraden van de Hiddensee ontdekt, bestaande uit veertien hangers, een broche en een halsring. Deze objecten dateren uit de tiende eeuw en zijn versierd met zowel heidense als christelijke symbolen.

Lees ook: ‘Bluetooth’ en koning Harald Blauwtand

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×