Schatkamer Antwerpse Sint-Jacobskerk ingehuldigd

Sint-Jacobskerk in Antwerpen – Foto: CC/Lieven Smits
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft donderdag de nieuwe schatkamer van de Sint-Jacobskerk in Antwerpen officieel geopend.

De opening van de schatkamer is een nieuwe stap in een traject dat al in 1962 van start is gegaan. In dat jaar werd een begin gemaakt met de buitenrestauratie van de kerk. De inhuldiging van de schatkamer wordt gezien als een bijkomende en belangrijke stap in de ‘valorisatie en ontsluiting’ van het kerkelijk erfgoed. Minister Bourgeois:

Voor deinrichting en beveiliging van de schatkamer en de expositieruimte, en voor de vernieuwing van de technische installaties heeft de Vlaamse overheid een subsidie van 687.000 euro toegekend. Over het resultaat kunnen we alleen maar tevreden zijn. Het was een noodzakelijke en verantwoorde investering, niet het minst omdat de kerk, naast haar religieuze functie, ook een belangrijke museale functie vervult. Die functie krijgt vorm in de nieuwe schatkamer en in de expositieruimte voor de panelen van ‘De legende van de Heilige Rochus’.

Wat de minister betreft versterkt de nieuwe schatkamer de culturele en toeristische functie van de kerk. De Sint-Jacobskerk staat in het historische hart van Antwerpen. Samen met de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal en de Carolus Borromeus-, Sint-Andries- en Sint-Pauluskerk trekt de kerk dagelijks een groot aantal bezoekers.

- advertentie -

De Sint-Jacobskerk is onder meer bekend omdat de bekende kunstschilder Peter Paul Rubens er begraven ligt.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: