Scheepvaartmuseum genomineerd voor Europese museumprijs

European Museum of the Year
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is genomineerd voor de prestigieuze European Museum of the Year Award. Dat is deze week bekendgemaakt.

Het Amsterdamse museum is het enige Nederlandse museum dat een nominatie in de wacht heeft weten te slepen. Wat dat aangaat doet België het een stuk beter. Daar zijn maar liefst vier instellingen genomineerd.


- advertentie -
Scheepvaartmuseum Amsterdam – Foto: CC/Ricardo Liberato

Naast Museum aan de Stroom in Antwerpen en het STAM in Gent zijn dat het bezoekerscentrum van de Europees Parlement en het Librarium, beide in Brussel.

De Europese prijs wordt sinds 1977 jaarlijks uitgereikt aan musea die een vernieuwing of uitbreiding hebben ondergaan. Het European Museum Forum, een organisatie van de Raad van Europa, kijkt bij de toekenning van de prijs in hoeverre het museum erin is geslaagd de collectie op een goede en vernieuwende manier te presenteren.

In totaal staan er achtentwintig musea op de longlist. In mei wordt bekend welk museum de prijs dit jaar wint. De prijsuitreiking vindt plaats in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Dit museum won de Europese museumprijs in 2011.

In de zesendertig jaar dat de prijs bestaat hebben drie Nederlandse musea de prijs gewonnen: Museum Catherijneconvent in Utrecht (1980), het Zuiderzeemuseum (1984) en het Openluchtmuseum (2005).

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: