Scheepvaartmuseum genomineerd voor Europese museumprijs

European Museum of the Year
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is genomineerd voor de prestigieuze European Museum of the Year Award. Dat is deze week bekendgemaakt.

Het Amsterdamse museum is het enige Nederlandse museum dat een nominatie in de wacht heeft weten te slepen. Wat dat aangaat doet België het een stuk beter. Daar zijn maar liefst vier instellingen genomineerd.


- advertentie -
Scheepvaartmuseum Amsterdam – Foto: CC/Ricardo Liberato

Naast Museum aan de Stroom in Antwerpen en het STAM in Gent zijn dat het bezoekerscentrum van de Europees Parlement en het Librarium, beide in Brussel.

De Europese prijs wordt sinds 1977 jaarlijks uitgereikt aan musea die een vernieuwing of uitbreiding hebben ondergaan. Het European Museum Forum, een organisatie van de Raad van Europa, kijkt bij de toekenning van de prijs in hoeverre het museum erin is geslaagd de collectie op een goede en vernieuwende manier te presenteren.

In totaal staan er achtentwintig musea op de longlist. In mei wordt bekend welk museum de prijs dit jaar wint. De prijsuitreiking vindt plaats in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Dit museum won de Europese museumprijs in 2011.

In de zesendertig jaar dat de prijs bestaat hebben drie Nederlandse musea de prijs gewonnen: Museum Catherijneconvent in Utrecht (1980), het Zuiderzeemuseum (1984) en het Openluchtmuseum (2005).

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: