Scheepvaartmuseum verwerft zeldzaam beeldje

1 minuut leestijd

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft zijn collectie uitgebreid met een zeldzaam Chinees porseleinen beeldje van een dansend Hollands echtpaar.

Het beeldje is 25 centimeter hoog, werd in de tweede helft van de achttiende eeuw in China gemaakt en heeft zowel Europese als Chinese stijlkenmerken. Volgens het museum lijkt het beeldje op het beroemde Meissen porselein dat in de achttiende eeuw in Duitsland werd gemaakt. Het voetstukje en kleurgebruik zijn echter duidelijk Chinees. In de achttiende eeuw noemden de Chinezen de Hollanders ook wel ‘roodharige barbaren’. De man op het beeldje heeft dan ook rood haar.

Henk Dessens, directeur Collecties van Het Scheepvaartmuseum, is uiteraard opgetogen over de aankoop:

Wij zijn bijzonder blij met dit zeldzame beeldje als uitbreiding van onze collectie.Wereldwijd zijn er in museumcollecties niet heel veel bewaard gebleven. Wij laten onze bezoekers hiermee zien hoe scheepvaart nieuwe vormen van kunst en kunstnijverheid schiep, en hoe Europeanen en Aziaten elkaar hebben beïnvloed. Zonder scheepvaart zou dit beeldje er niet geweest zijn!

In verband met een grondige renovatie is het Scheepvaartmuseum momenteel gesloten. Het museum is gevestigd in ’s Lands Zeemagazijn, een pand dat lange tijd gebruikt werd door Admiraliteit van Amsterdam. Dit gebouw wordt momenteel zoveel mogelijk teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp van de Amsterdamse stadsbouwmeester Daniël Stalpaert (1615-1676). Op 2 oktober gaan de deuren van het museum weer open voor het publiek. Na de heropening zijn er zeven semipermanente tentoonstellingen waarin de bijzondere collecties van het museum centraal staan.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie