Schoenen reuzin Trijntje Keever te zien in Schiedam

Voor de tentoonstelling Sterke verhalen. Alles over de achtergronden van de KLM-huisjes, krijgt het Nationaal Jenevermuseum Schiedam de originele schoenen van Trijntje Keever in bruikleen van het Edam Museum.

Trijntje Keever
Trijntje Keever
Trijntje Keever (1616-1633) was met 2,54 meter mogelijk de langste vrouw die ooit heeft geleefd. Ze verdiende onder meer geld door zichzelf te laten bezichtigen op kermissen.

Op 30 juni 1625 brachten de verbannen Boheemse koning Frederik van de Palts, zijn vrouw Elizabeth Stuart en prinses Amalia van Solms een bezoek aan Edam. De burgemeester ontving het hoge gezelschap op het stadhuis en toonde de toen al bijna twee meter lange Trijntje aan zijn gasten. ‘Une jeune ville de 9 ans de merveillese grandeur’ schreef een hofdame later in haar dagboek. Trijntje moet naast een Schotse officier gaan staan om te laten zien hoe lang ze wel niet is.

Trijntje werd niet oud. Ze overleed op op zeventienjarige leeftijd aan kanker. De schoenen van Trijntje, die als bijnaam De Groote Meid had, zijn bewaard gebleven. Ze had maar liefst maat 54.

- advertentie -

Het Schiedeman Museum heeft de reuzenschoenen in bruikleen aan het Jevenermuseum. Ze zijn daar tot eind dit jaar te bewonderen in de tentoonstelling Sterke verhalen. Alles over de achtergronden van de KLM-huisjes.

Boek: 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: