Dark
Light

Trijntje Keever – Mogelijk de langste vrouw ooit

2,60 meter en schoenmaat 55: “De Groote Meid”
2 minuten leestijd
Trijntje Keever
Trijntje Keever

De uit Edam afkomstige Trijntje Keever (1616-1633) was, anders dan haar naam doet vermoeden, met 2,60 meter een van de langste vrouwen aller tijden. Misschien wel dé langste ooit. Wie was Trijntje Keever? En hoe ging zij om met haar buitengewone lengte?

Trijntje Keever: van kermis naar kermis

Trijntje Keever
Trijntje Keever
Trijntje Keever werd geboren in Edam op 16 april 1616, als Trijntje Cornelisdochter Keever. Al op jonge leeftijd groeide ze als kool. Trijntje had acromegalie, wat letterlijk lichaamsuiteindenvergroting betekent. Ze was nog voor haar tiende levensjaar al zo lang, dat haar vader Cornelis Keever – bijgenaamd Langman (zijn genen waren de oorzaak van Trijntjes lengte) – en haar moeder Anna Pouwels haar meenamen naar allerlei kermissen en jaarmarkten in Holland. Als menselijke attractie etaleerde Trijntje op die partijen haar enorme lengte, in ruil voor wat centen.

Als tiener bereikte Trijntje Keever een lengte van 2,60 meter, waarmee ze vermoedelijk de langste vrouw ooit is geweest.

Hoog bezoek

Regelmatig flaneerde Trijntje Keever met haar lange voorkomen ook gewoon in haar geboorteplaats Edam, waar ze zich op de Botermarkt liet bewonderen. Iedereen in Edam kende haar natuurlijk. Maar Trijntje was door haar bezoeken aan steden in Holland in heel land bekend en ook een persoon die internationaal de aandacht trok.

Op 30 juni 1625 kwam de verbannen Boheemse koning Frederik van de Palts (ook wel Frederik V genoemd), vergezeld van zijn vrouw Elizabeth Stuart en prinses Amalia van Solms, langs in Edam. Ze waren al enkele jaren in de Republiek. Kort voor dit bezoek was Frederik Hendrik – die met Amalia van Solms getrouwd was – stadhouder geworden, als opvolger van prins Maurits.

Het was voor de burgemeester van Edam natuurlijk een mooie gelegenheid om de negenjarige Trijntje, die toen al bijna de twee meter aantikte, aan zijn hoge bezoek te laten zien. Trijntje moest hierbij naast de Schotse officier Sir Andrew Gray gaan staan, zodat men haar enorme lengte goed kon zien. Een aanwezige hofdame schreef later in haar dagboek over dit tafereel:

Une jeune ville de 9 ans de merveillese grandeur…

De schoenen van Trijntje Keever (Edam Museum)
De schoenen van Trijntje Keever (Edam Museum)

Schoenmaat 55

Trijntje Keever was lang en vermoedelijk best gelukkig, maar ze leefde helaas niet lang en gelukkig. Ze stierf op 2 juli 1633, op zeventienjarige leeftijd, vermoedelijk aan kanker. Ze overleed in Veere in Zeeland (toen Ter Veen genoemd), waar ze met haar ouders was om op te treden. Haar lichaam werd overgebracht naar de Grote Kerk in Edam, waar ze begraven werd. Op haar grafsteen werd de volgende tekst aangebracht:

Tryntje Crelis groote meidt, oudt 17 jaer.

In het toenmalige raadhuis van Edam, waar vandaag de dag het Edams Museum is gevestigd, hing men een levensgroot portret van Trijntje Keever op. Het is onbekend wie dit schilderij heeft gemaakt, maar men vermoedt dat de maker een grote meester uit de Gouden Eeuw is, die haar postuum op het doek vastlegde.

De schoenen van Trijntje, met maat 55, zijn bewaard gebleven en vandaag de dag nog steeds te bewonderen in het Edams Museum.

Boek: 1001 vrouwen – Els Kloek

Bronnen â–¼

Boeken
-Els Kloek, 100 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (2013).
-Lydia Rood, Meisje aan de ketting (2007), kinderboek over Trijntje Keever.

Internet
-http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/TrijntjeKeever
-https://onh.nl/verhaal/trijntje-keever-lang-en-gelukkig
-https://www.denhaagdirect.nl/het-langste-meisje-van-nederland-400-jaarhet-langste-meisje-van-nederland-400-jaar-trijntje-keever/
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Trijntje_Keever

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×