‘Scholieren verplicht naar Rijksmuseum en Tweede Kamer’

2 minuten leestijd
Zaal negentiende eeuw in het Rijksmuseum - Foto: Rijksmuseum
Zaal negentiende eeuw in het Rijksmuseum - Foto: Rijksmuseum

De partijen die momenteel onderhandelen over een nieuw kabinet lijken grote waarde te hechten aan historisch besef bij scholieren. Eerder kwam al naar buiten dat Rutte III scholen mogelijk gaat verplichten les te geven over het Wilhelmus. Deze week meldde de Telegraaf dat de formerende partijen ook willen dat leerlingen tijdens hun schoolcarrière minimaal één keer een bezoek brengen aan de Tweede Kamer en het Rijksmuseum in Amsterdam.

Huidige plenaire zaal van de Tweede Kamer (cc - Risastla)
Huidige plenaire zaal van de Tweede Kamer (cc – Risastla)
Er zijn nu al veel scholen die met hun leerlingen naar beide instellingen reizen, maar dat is nu nog vrijblijvend. Als het aan het nieuwe kabinet ligt wordt het straks verplicht. De Telegraaf over het doel van de cultuurtripjes:

“De tripjes moeten leerlingen op een positieve manier bijspijkeren over de Nederlandse identiteit. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hechten daar belang aan. Daarom staken zij volgens betrokkenen al in een vroeg stadium van de formatieonderhandelingen de koppen bij elkaar om tot een deal te komen.”

Eerder kwam dus al naar buiten dat onderricht over het volkslied verplicht wordt gesteld. De partijen zouden jongeren bij hun achttiende verjaardag een algemeen boek willen geven over de vaderlandse geschiedenis.

Interactief display over oude handelsroutes (Historiek)
Kinderen tijdens een bezoek aan de Canon-presentatie in Arnhem (Historiek)

Canon van Nederland

Willem Bijleveld, directeur van het Openluchtmuseum Arnhem, is een voorstander van een breder cultuurpakket voor kinderen, maar vindt dat leerlingen beter een bezoek aan zijn museum kunnen brengen.

Helemaal onbegrijpelijk is zijn opmerking niet. In het Arnhemse museum staat de hele Nederlandse geschiedenis centraal. En een week geleden werd er een zogenaamde Canon-presentatie geopend, waarin bezoekers een reis maken door de vaderlandse geschiedenis. Bijleveld laat tegenover de NOS weten het vreemd te vinden dat de formerende partijen leerlingen niet naar Arnhem sturen:

“Als je kinderen goed aan de Nederlandse cultuur en geschiedenis wilt laten proeven, moeten ze juist naar onze Canon van Nederland komen. Die is juist ook bedoeld als onderwijs voor jongeren, om ze meer bij te brengen over die geschiedenis van Nederland.”

Vensters van de Canon van Nederland
Vensters van de Canon van Nederland
De Canon van Nederland is eerder in opdracht van de overheid samengesteld om een chronologische samenvatting te geven van de geschiedenis van Nederland. Op scholen worden de verschillende tijdvakken van de Canon al langere tijd onderwezen.

Bijleveld plaatst verder vraagtekens bij de financiering van het verplichte museumbezoek. Alleen het vervoeren van alle schoolkinderen naar Arnhem kost volgens hem op jaarbasis al zo’n twee miljoen euro.

“De plannen zijn prachtig, maar zolang er geen goed budget bij komt, blijft het luchtfietsen.”

Overzichtspagina Vaderlandse geschiedenis
Overzicht van boeken over de Nederlandse geschiedenis