‘School in Den Haag plaatste uit angst geen Joods gedenkteken’

Paul Krugerschool in Den Haag – Afb: Google Maps
De Paul Krugerschool aan de Fisherstraat in Den Haag plaatst geen Joods herdenkingsteken omdat het bang is dat het door moslims wordt vernield. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

De krant baseert zich op een brief die een vrouw uit Wassenaar naar de Haagse gemeenteraad heeft gestuurd. Deze vrouw, Debbie Zoutendijk (55), bracht op 4 mei een bezoek een de school


omdat daar in het kader van het project Open Joodse Huizen lezingen werden gegeven over de oorlogstijd van het lyceum.

- advertentie -

Na de voorstelling merkte de vrouw op dat er geen gedenkteken bij de school te vinden was, terwijl tijdens de oorlog vanuit het gebouw wel Joden zijn weggevoerd. Een docente zou haar toen hebben gezegd dat de school ooit wel een ontwerp voor een gedenkplaat liet maken, maar dat uiteindelijk besloten werd het gedenkteken niet te plaatsen. Dit omdat er signalen waren binnengekomen dat zo´n gedenkteken door de overwegend islamitische buurtbewoners niet zou worden geaccepteerd.

Er lijkt vaker sprake te zijn geweest van angst voor omwonenden. Zo zou tijdens het programma op 4 mei jongstleden het aankondigingsbord van het herdenkingsproject in de hal van de school te zijn geplaatst, omdat men bang was dat de ramen van de school anders ingegooid zouden worden.

Kamervragen

Naar aanleiding van de berichtgeving in de Telegraaf over het gedenkteken heeft de PVV inmiddels Kamervragen gesteld. De partij wil van minister van Veiligheid en Justitie weten of hij vindt dat er sprake is van zogenaamde dhimmitude, onderdrukking van ongelovigen. Ze vragen de minister ook of hij bereid is een landelijk onderzoek te starten naar antisemitisme binnen de islamitische gemeenschap.

De Haagse gemeenteraadsfractie van de PVV eiste donderdag al een diepgravend onderzoek naar de zaak.

Gerelateerde uitgaven:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →