Servië wil monument oprichten voor Gavrilo Princip

Gavrilo Princip
Gavrilo Princip
In de Servische hoofdstad Belgrado wordt mogelijk een monument opgericht voor Gavrilo Princip, de jongen die in 1914 aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk vermoordde en daarmee het ‘startschot’ voor de Eerste Wereldoorlog loste. Dat melden media in Belgrado.


Overmeestering van Gavrilo Princip
Overmeestering van Gavrilo Princip (rechts)
Het zou het eerste monument zijn dat voor de Servische nationalist werd opgericht. De regering zou het monument willen laten oprichten in het Kalemegdan-park.

Gavrilo Princip was zeventien jaar oud toen hij op 28 juni 1914 in Sarajevo met een fataal schot op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand een keten van gebeurtenissen in gang zette. Na de aanslag bleef het aanvankelijk enkele weken stil. Wenen overlegde in die periode met Duitsland. Op 23 juli 1914 stelde Oostenrijk uiteindelijk een ultimatum aan Servië. Het land moest de verantwoordelijkheid van de aanslag op zich nemen en Oostenrijkse politieagenten op haar grondgebied toestaan die de moordzaak tot op de bodem zouden uitzoeken. Servië stond weigerde echter om buitenlandse politieagenten op haar territorium toe te laten.

Oostenrijk verbrak hierop de diplomatieke betrekkingen met het land. Een sneeuwbaleffect volgde en de Eerste Wereldoorlog werd geboren. Princip bleek letterlijk en figuurlijk het startschot voor die oorlog te hebben gegeven.

- advertentie -

Held of terrorist?

Gavrilo Princip werd na de aanslag overmeesterd en veroordeeld tot twintig jaar dwangarbeid. Hij stierf enkele jaren later, op 28 april 1918, in een gevangenis aan tuberculose.

De afgelopen jaren wordt geregeld gediscussieerd over de vraag over Princip gezien moet worden als patriot en vrijheidsstrijder of als nationalistische terrorist.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: