Shortlist Geschiedenis Online Prijs bekendgemaakt

Afgelopen maandag is de shortlist van de Geschiedenis Online Prijs bekendgemaakt. Op de lijst zijn door een vakjury vijftien websites en apps geplaatst. Historiek hoort wat de jury betreft niet tot de beste geschiedeniswebsites van Nederland. Net als voorgaande jaren staan we niet op de shortlist.

Geschiedenis Online Prijs
Geschiedenis Online Prijs
Opvallend is dat op de shortlist van de juryprijs geen enkele website of app is terug te vinden waarop ook door het gewone publiek veel is gestemd. Naast de juryprijs is er namelijk ook een publieksprijs. Op de website van de Geschiedenis Online Prijs is te zien welke twintig websites tot nu toe de meeste publieksstemmen kregen. Geen van deze websites en apps is door de jury gewaardeerd met een nominatie. Ook Historiek niet.

De vakjury, voorgezeten door historicus Maarten van Rossem, lijkt bij het beoordelen van de verschillende historische websites en apps daarmee niet te hebben gekeken naar publieksbereik en -waardering. Het feit dat ook een mobiele app als Grensland Vestingland (over gebeurtenissen tussen 1568 en 1672 in Groningen en Oost-Friesland) een plek op de jurylijst heeft gekregen, illustreert dat ook duidelijk. Deze mobiele app bestaat pas vijf maanden, is minder dan honderd keer gedownload en scoort in de Android-winkel slechts een 1. Dat de app niet veel wordt gedownload is niet zo verwonderlijk. Volgens de Play-store is de app ongeschikt voor de meeste Android-apparaten. Maar publieksbereik telt niet mee, dus dat geeft niet…

Logische genomineerden

Enkele reacties van bezoekers (bij de publieksprijs)
Enkele reacties van bezoekers (bij de publieksprijs)
Er staan uiteraard meer projecten op de shortlist van de jury. Vijftien in totaal. En daar zitten ook verschillende projecten bij die je op een shortlist van een jury verwacht. Logische genomineerden. Mooie projecten als Weg naar de bevrijding, Liberation Route Europe en Aan boord van een slavenschip bijvoorbeeld. Projecten waar op Historiek afgelopen jaar ook uitgebreid aandacht aan is besteed en die wat mij betreft zeker een prijs verdienen. Ze brengen geschiedenis immers op een toegankelijke manier naar het brede publiek. En daar gaat het uiteindelijk allemaal om. Ook bij Historiek.

- advertentie -

We vonden onszelf ook wel een ‘logische genomineerde’. We brengen geschiedenis al jaren naar een breed publiek. Trekken ruim een miljoen unieke bezoekers per jaar, fungeren als platformfunctie, ondersteunen landelijke projecten als de Maand van de Geschiedenis en EersteWereldoorlog.nu en – voor ons heel belangrijk – we brengen geschiedenis zowel naar jongeren als ouderen. Ons publiek is zeer divers. Van tiener tot hoogbejaarde. En dat al vele jaren.

Dat dat in al die jaren nog nooit een nominatie heeft opgeleverd is gewoon opvallend. Zo opvallend dat ik besloot er maar eens een stukje over te tikken, met het gevaar uitgemaakt te worden voor een arrogant persoon die niet goed tegen zijn verlies kan.

Vreemd

De afgelopen maand zei ik verschillende keren dat het leuk zou zijn de prijs te winnen, maar dat er verschillende kapers op de kust waren. ‘Weg naar de bevrijding’ bijvoorbeeld, een mooi project met heel veel informatie. Zou zeker een terechte winnaar zijn. En zo zijn er beslist meer. Maar een nominatie, zo meende ik, moest er toch wel inzitten. Gezien ons bereik leek het me zelfs vreemd als we niet genomineerd werden.

Vreemd dus. Het voelt een beetje alsof je als Nu.nl niet op een longlist van vijftien staat bij een verkiezing voor beste nieuwssite van Nederland. Als eindredacteur voelt het dan niet helemaal lekker als je moet constateren dat op de longlist – naast bekende media als NOS, Telegraaf en NRC – wel de lokale nieuwssite van Klazienaveen staat.

Maar nu weer verder met ‘geschiedenis maken’. En voor wie ons wel waardeert: we maken nog kans op de publieksprijs. Uw prijs en uw oordeel dus. Stemmen kan hier: www.geschiedenisonlineprijs.nl. Daar zijn al heel veel hartverwarmende reacties van bezoekers binnengekomen, waarvoor dank.

En natuurlijk wensen we de genomineerden voor de juryprijs veel succes.

- advertentie -

Yuri Visser
Historiek

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: