Sinti en Roma, mensenrechtenschending toen en nu

Foto: Westerbork
Herinneringscentrum Westerbork herdenkt op zaterdag 19 mei het ‘Zigeunertransport’ dat op die dag in 1944 het kamp verliet op weg naar vernietigingskamp Auschwitz. De herdenking wordt dit keer ook gekoppeld aan de actuele geschiedenis van Roma in Europa.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is zaterdag in het herinneringscentrum in Westerbork aanwezig om aandacht te vragen voor de situatie van Roma in onder meer Italië. Kinderen kunnen- advertentie -
Settela Steinbach

zogenaamde groetenkaarten meenemen om in te kleuren en onder de titel Zero tolerance voor Roma wordt er een handtekeningactie. Amnesty hoopt met deze actie een “een eind te maken aan schending van mensenrechten en onderdrukking van Roma nu”.

Daarnaast worden er filmportretten vertoond van Roma-muzikanten. In het herinneringscentrum zijn van aanstaande donderdag tot en met zondag 20 mei doorlopend filmvoorstellingen te zien zijn over Sinti en Roma toen en nu. Het gaat onder meer documentaires van Bob Entrop en Cherry Duyns en om De vergeten holocaust, een NOS-documentaire over het lot van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog die op 4 mei jongstleden werd uitgezonden.

Zigeunertransport van 1944

Op 19 mei 1944 werden 245 Sinti en Roma vanuit dit doorgangskamp in Drenthe op transport naar Auschwitz gezet. Van hen overleefden slechts dertig de kampen. Van dit ‘zigeunertransport’ zijn filmbeelden bewaard gebleven. Kampcommandant Albert Konrad Gemmeker had de Joodse gevangene Rudolf Breslauer opdracht gegeven het leven in het kamp op foto en film vast te leggen. Zo legde hij op 19 mei 1944 ook een wereldberoemd beeld van de nazi-vervolging vast: het Sinti-meisje Settela Steinbach bij een van de wagondeuren.

In Europa leven op dit moment ongeveer tien miljoen Roma. Het is daarmee de grootste etnische minderheid in Europa. Volgens Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn de vooroordelen over Roma wijdverspreid en blijven racistische uitingen vaak onweersproken. Amnesty zet zich onder meer in tegen segregatie van Roma kinderen in het onderwijs en tegen gedwongen huisuitzettingen van Roma.

De NOS-documentaire ‘De vergeten holocaust’:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier