‘Sluiting dreigt voor vier rijksmusea’

Pand in Utrecht waarin het Geldmuseum gevestigd is
De Nederlandse Museumvereniging en de Vereniging van Rijksmusea waarschuwen dat door de bezuinigingen van de rijksoverheid vier rijksmusea volgend jaar mogelijk de deuren moeten sluiten.

Het gaat om Rijksmuseum Twenthe, het Geldmuseum, Huis Doorn en Slot Loevestein. De musea moeten volgens de Nederlandse Museumvereniging (NMV) en de Vereniging van Rijksmusea (VRM) straks mogelijk de deuren sluiten omdat


staatssecretaris Halbe Zijlstra van cultuur heeft besloten het expositiebudget bij deze vier musea weg te halen.

- advertentie -

De twee verenigingen snappen dit besluit van de staatssecretaris niet:

Het is ook vreemd dat de staatssecretaris het besluit tot zo’n dodelijke korting neemt, terwijl een door hem zelf ingestelde visitatiecommissie vorig jaar nog met lovende rapporten kwam over deze vier musea.

NMV en VRM gaan er van uit dat de Tweede Kamer de sluiting zal willen voorkomen. De verenigingen:

Het levert de schatkist slechts 1,7 miljoen op aan bezuinigingen, terwijl belangrijke collecties niet langer te zien zijn voor het publiek. Het besluit past ook niet in het beleid van de overheid om cultuur over het land te spreiden. Drie van de vier getroffen musea liggen in de regio.

Bij Rijksmuseum Twenthe worden vanwege de bezuinigingen veertien medewerkers ontslagen en ook bij het Geldmuseum zijn al contracten beëindigd. Huis Doorn is momenteel hard op zoek naar donateurs zodat het museum ondanks een halvering van de subsidie toch open kan blijven.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: