Sojoez-capsule ‘Gagarin’ gelanceerd

Over een week is het precies vijftig jaar geleden dat de Russische kosmonaut Yuri Gagarin als eerste mens ooit de dampkring verliet. Om dat te herdenken is maandagnacht een bijzondere ruimtereis van start gegaan.

Vanaf de basis Baikonoer in Kazachstan werd, om 04.18 uur lokale tijd, een nieuwe Sojoez-ruimtecapsule met daarop een afbeelding van Yuri Gagarin gelanceerd. Aan boord van de zogenaamde Gagarin-capsule bevinden zich twee Russen en een Amerikaan. De reis naar het ruimtestation ISS staat geheel in het teken van een halve eeuw bemande ruimtevaart.- advertentie -

Yuri Gagarin

De Gagarin komt donderdag bij het ruimtestation aan.

Vijftig jaar geleden werd Yuri Gagarin vanaf dezelfde basis in Kazachstan de ruimte ingeschoten. In een satelliet, de Wostok I, maakte hij vervolgens in minder dan anderhalf uur tijd een volledige baan om de aarde. Gagarins satelliet bereikte een hoogte van 327 kilometer.

Volgens sommigen zou Gagarin tijdens zijn vlucht gezegd hebben dat hij daar ver in de ruimte geen God was tegengekomen. In de verslagen die van de gesprekken tussen Gagarin en het ruimtestation zijn gemaakt is die uitspraak echter niet terug te vinden. Na zijn terugkeer op aarde was Yuri Gagarin wereldberoemd. Hij overleed in 1968 bij een ongeluk met een straaljager.

Voor de Sovjet-Unie was het slagen van de missie van Gagarin van groot belang. De staat was verwikkeld in een heftige strijd met de Verenigde Staten en was er nu dus ingeslaagd als eerste een mens de ruimte in te krijgen. De afgetroefde Amerikanen namen acht jaar later echter op grootse wijze revanche. Op 21 juli 1969 zette de Amerikaan Neil Armstrong als eerste mens ooit voet op de maan.

Lancering van de ‘Gagarin’

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: