Somaskanda-beeldengroep tegenover familie van Christus

Somaskanda-beeldengroep (Rijksmuseum Amsterdam)
Het Rijksmuseum Amsterdam verwierf dit jaar een bronzen Somaskanda-beeldengroep uit India. Vanaf volgende week donderdag (13 december) zijn deze beelden te zien in de presentatie Heilige families uit Oost en West.

De beeldengroep dateert uit de twaalfde eeuw. Naast de hindoegoed Shiva zijn ook zijn vrouw Uma en hun kind Skanda te zien. De poses van de figuren zijn volgens het Rijksmuseum niet toevallig. Hun houdingen en handgebaren komen voort uit een lange beeldtraditie die in de zevende eeuw in het zuidoosten van India ontstond. Het Rijksmuseum:


Dergelijke beelden werden, en worden nog steeds, tijdens tempelfestivals rijk versierd door de stad gedragen.

De Somaskanda-beeldengroep krijgt volgend jaar een plek in het Aziatisch paviljoen van het nieuwe museum.

- advertentie -

Vanaf volgende week donderdag zijn de beelden al te bewonderen in de presentatie Heilige families uit Oost en West. De beelden komen dan tegenover de westerse heilige familie van Christus te staan: Maria en Josef met een gravure van Schelte Adamsz Bolswert uit 1631.

In de presentatie zijn nog twee andere aanwinsten te zien: een verguld bronzen pendule uit de werkplaats van Julien le Roy (Parijs, 1768) en het schilderij Christus onder de schriftgeleerden van Orazio Borgianni uit ongeveer 1609. Dit laatste schilderij kreeg het Rijksmuseum onlangs in langdurig bruikleen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: