Spaanse vertaling ‘Lof der zotheid’ ontdekt

Spaanse vertaling van ‘Lof der zotheid’ – Foto: Peter Lange, collectie JHM
Bij de Portugese Synagoge in Amsterdam is onlangs een zeventiende-eeuws handschrift geïdentificeerd als een eerste, tot nu toe onbekende, Spaanse vertaling van Erasmus’ beroemde werk Lof der zotheid. Het Joods Historisch Museum (JHM) heeft dat woensdag bekendgemaakt.

De ontdekking werd gedaan in de bibliotheek Ets Haim – Livraria Montezinos van de Portugese Synagoge door de Nederlandse hispanist Harm den Boer en zijn Spaanse collega Jorge Ledo. Het JHM:

De vondst kan spectaculair genoemd worden omdat Lof der zotheid (Moriae encomium) en andere werken van Erasmus door de Spaanse Inquisitie in 1559 op de Index van verboden werken waren gezet. Pas in 1842, acht jaar nadat de Inquisitie definitief was afgeschaft, verscheen een eerste Spaanse vertaling in druk.

Hoe het handschrift in de bibliotheek is beland, is nog niet duidelijk.

- advertentie -Detail van een portret van Erasmus (Hans Holbein de Jonge, ca. 1530)

Het staat wel in een gedrukte catalogus van de bibliotheek vermeld, maar zijn belang als eerste Spaanse vertaling van Lof der zotheid is volgens het JHM tot nu toe aan de aandacht van de wetenschap ontsnapt.

De tekst bevindt zich in een eenvoudig kalfsperkamenten bandje van het zogenaamde quarto formaat (19 bij 15 centimeter). Het is volgens kenners geschreven in een typisch zeventiende-eeuw Iberisch handschrift. Het JHM:

Taalkundige eigenschappen doen echter vermoeden dat het handschrift teruggaat op een zestiende-eeuwse tekst, die als verloren moet worden beschouwd.

De ontdekkers van het handschrift werken momenteel aan een ‘kritische uitgave van het handschrift’. ze hopen deze nog dit jaar te voltooien. Het werk is op afspraak te bezichtigen in de synagoge in Amsterdam.

Lof der Zotheid

Desiderius Erasmus schreef zijn Laus Stultitae of ‘Lof der zotheid’ in 1509. Het is een van zijn bekendste werken.

In het satirisch boekwerk hekelt hij de menselijke dwaasheden, steekt de draak met de heersende maatschappelijke toestanden en schuwt het zelfs niet om de wantoestanden binnen de kerk aan de kaak te stekken en vorsten te bekritiseren.

Lees ook: Desiderius Erasmus (ca. 1466-1536)

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier