Speciale herdenking voor Joodse slachtoffers Vorden

Speciale herdenking voor Joodse slachtoffers Vorden
Er komt een speciale herdenking voor elf Joodse Vordenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gebracht. De eenmalige herdenking is georganiseerd door Arthur Graaff van FP Media, als protest tegen de 4 mei-herdenking in het dorp.

Over die 4 mei herdenking in Vorden is net als afgelopen jaar veel te doen. Het lokale herdenkingscomité heeft een defilé langs de graven van Duitse militairen opgenomen in het programma.


Vorig jaar werd daar al fel geprotesteerd en verbood de rechter het gemeentevertegenwoordigers om deel te nemen aan dat defilé. In hoger beroep werd die beslissing enige tijd geleden vernietigd.

- advertentie -

Tijdens de komende herdenking zullen vertegenwoordigers van de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, langs de graven van de Duitse militairen lopen. Onder meer het Auschwitz Comité, Federatief Joods Nederland (FJN), Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) hebben bezwaren tegen dat plan.

Niet welkom

Arthur Graaff van FP Media is ook een tegenstander van het defilé en heeft daarom een eenmalige herdenking georganiseerd waarbij elf Joodse slachtoffers uit Vorden herdacht worden. Vertegenwoordigers van de gemeente Bronckhorst zijn bij die herdenking wat Graaff betreft niet welkom zolang ze van plan zijn een dag later Duitse soldaten te herdenken.

Arthur Graaff, beheerder van de oorlogswebsite Nieuws-wo2.tk benadrukt dat op 4 mei de slachtoffers van de nazi’s herdacht worden en dat wie gesneuvelde soldaten wil herdenken, dat op elke andere dag kan doen. Bijvoorbeeld in IJsselsteyn, waar een grote Duitse militaire begraafplaats te vinden is waar 32.000 doden begraven liggen. Graaff vindt dat de slachtoffers en de daders gescheiden moeten blijven, onder meer “omdat er nog altijd overlevende slachtoffers en hun familieleden zijn die echt pijn voelen van een nazi-herdenking”.

De herdenking van de Joodse inwoners van Vorden wordt vrijdag 3 mei om 13.00 uur gehouden op de oude Joodse begraafplaats op de hoek van de Kamphuisweg en de Wildenborchseweg.

Interview met Arthur Graaff door Omroep Gelderland

- advertentie -

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: