Spelfouten op monument treinramp Harmelen

Het monument – Foto: CC/Mtcv
Ruim een week geleden werd bij Harmelen (provincie Utrecht) een monument onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de treinramp bij Harmelen van 8 januari 1962. Op het monument blijken de namen van zeker drie slachtoffers verkeerd te zijn geschreven.

In de ochtend van 8 januari 1962 reden twee passagierstreinen op elkaar in bij de Putkop in Harmelen. Bij deze grootste treinramp uit de Nederlandse geschiedenis kwamen 93 mensen om het leven.

Een week geleden onthulde Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, bij Harmelen een monument ter nagedachtenis aan de ramp.

- advertentie -Het was toen precies vijftig jaar geleden dat de ramp zich had voltrokken. Het door Taeke de Jong ontworpen monument bestaat uit twee iets achter over hellende zwarte platen, die schuin ten opzichte van elkaar staan. Op het monument staan de namen van de slachtoffers. Maar zeker drie namen blijken verkeerd te zijn gespeld.

De spelling van de namen is gebaseerd op een lijst van slachtoffers die in 1962 met de hand door de politie was opgesteld. Die lijst blijkt echter niet helemaal accuraat te zijn geweest. De initiatiefnemer van het monument, Ed Janson, gaat momenteel na of er nog meer namen verkeerd zijn gespeld. Hij doet dit aan de hand van de geboorteakten van de slachtoffers.

RTV Utrecht meldt dat de fouten op het monument waarschijnlijk niet worden hersteld. Volgens de initiatiefnemer van het monument zou het een lelijk resultaat opleveren als de namen werden aangepast.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: