Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Spoorwegmuseum weekend in teken van ‘stoom’

1 minuut leestijd

Foto: Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum in Utrecht staat in het weekend van zaterdag 17 en zondag 18 september helemaal in het teken van ‘stoom’. Het museum toont naast stoomtreinen dan onder meer ook walsen, trekkers, kranen, fietsen en stationaire machines.

Speciaal voor het evenement, kortweg getiteld Stoom!, wordt de Arend, de eerste stoomlocomotief in Nederland, onder stoom gebracht.

Voor deze historische stoomlocomotiefNummerplaat van stoomlocomotief NS 3737 – Foto: CC/Erik Creugers

begon de geschiedenis op 20 september 1839. Vanaf station d’Eenhonderd Roe aan de rand van Amsterdam vertrok die dag een trein met twee stoomlocomotieven: de Snelheid en de Arend. De eerste treinrit in Nederland was een feit. Om dit te vieren organiseert Het Spoorwegmuseum rond deze datum jaarlijks het stoomevenement Stoom!.

Tijdens dit evenement kunnen onder meer titten gemaakt worden met een replica van de Arend. In het museum zelf zijn onder meer modeltreinen te zien die op stoom rijden. Ook wordt hier door museummedewerkers met behulp van een speciale stoomkar getoond hoe stoom precies werkt.

Tijdens Stoom! is in Utrecht ook een tentoonstelling te zien over de laatste stoomlocomotief die in Nederland in de dienstregeling heeft gereden, de NS 3737. Deze locomotief viert dit jaar zijn honderdste verjaardag.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie