Srebrenica-herdenkingen in Potocari en Den Haag

Rouwende vrouwen tijdens de herdenking in 2009 – Foto: CC/Adam Jones
In het Bosnische plaatsje Potocari vlakbij Srebrenica en in Den Haag is maandag stilgestaan bij het bloedbad dat volgde op de val van Srebrenica op 11 juli 1995.

Het Bosnisch-Servische leger onder leiding van Ratko Mladic liep Srebrenica zestien jaar geleden onder de voet. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat dat aanwezig was in Srebrenica kon de hierop volgende genocide niet voorkomen. Naar schatting achtduizend moslimmannen en -jongens werden na de val van de moslimenclave om het leven gebracht.- advertentie -
Begraafplaats bij Srebrenica – Foto: CC/Michael Büker

De val van Srebrenica is maandag onder meer in Potocari herdacht. Op de erebegraafplaats in die plaats, vlakbij het voormalige hoofdkwartier van Dutchbat, worden ieder jaar op 11 juli de stoffelijke overschotten begraven van slachtoffers die dat jaar zijn geïdentificeerd. Maandag werden er 613 slachtoffers herbegraven. Bij het herdenkingsmonument liggen inmiddels ruim 4500 lichamen begraven.

Voor veel nabestaanden was de herdenking maandag anders dan andere jaren in verband met de recente arrestatie van Ratko Mladic. De Servische oud-generaal werd onlangs uitgeleverd aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.

Ook van belang is dat het gerechtshof in Den Haag de Nederlandse staat een week geleden in hoger beroep aansprakelijk stelde voor de dood van drie moslimmannen. Volgens de rechtbank had Nederland in Srebrenica een eigen verantwoordelijkheid en kan het zich niet achter de Verenigde Naties verschuilen. Het gerechtshof is van mening dat Dutchbat drie voormalig medewerkers niet van de compound af had mogen zetten omdat te voorzien was dat ze hierna door de troepen van Mladic zouden worden vermoord.

De herdenking in Potocari werd maandag door enkele duizenden mensen bijgewoond.

Den Haag

Ook in Den Haag werd de val van Srebrenica maandag herdacht. Bij de herdenking op het Plein werden de namen voorgelezen van de 613 slachtoffers die worden herbegraven op de begraafplaats in Potocari. De herdenking in de hofstad werd volgens vredesorganisatie IKV Pax Christi, een van de organisatoren van de herdenking, onder meer bijgewoond door politici van de VVD, PvdA, SP en GroenLinks.

Volgens de vredesorganisatie is het onderwerp Srebrenica na zestien jaar nog altijd niet afgesloten. Pax Christi-medewerker Dion van den Berg:

Het zou goed zijn als de staat de eigen verantwoordelijkheid voor Nederlandse fouten erkent en ten overstaan van de overlevenden excuses maakt. Dat zou een eerste stap zijn in het herstel van de relatie met de overlevenden van Srebrenica.

De herdenking in Den Haag werd maandag bijgewoond door ongeveer driehonderd mensen.

NOS-video over de Srebrenica Herdenking

Foto: Goldberg AuctionsEen stukje van de Amerikaanse vlag die…
Elleboogkerk tijdens de brand in 2007 - Foto: Natascha…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier