Dark
Light

Srebrenica, vijftien jaar later

Auteur:
1 minuut leestijd

Bij Nationaal Monument Kamp Vught wordt zondag 4 juli op verschillende manieren stilgestaan bij de val van Srebrenica. Vijftien jaar geleden werd de moslimenclave onder de voet gelopen. Naar schatting achtduizend moslimmannen en -jongens werden hierna om het leven gebracht.

De herdenkingsbijeenkomst begint om 14:15 uur met een beschouwing van Dion van den Berg van IKV Pax Christi. Van den Berg gaat in op de situatie in Srebrenica nu. Vervolgens vertelt fotograaf Daniel Koning over een fotoserie die hij in Srebrenica maakte.

Koning bezocht Srebrenica meerdere keren en maakte een reportage over het dagelijks leven in Srebrenica vijftien jaar na het drama. Zijn foto’s tonen aan dat in het gebied nagenoeg niets van de schade is hersteld en dat de internationale hulp de regio niet heeft bereikt. Een aantal foto’s uit zijn reportage Zilverstad: Srebrenica, vijftien jaar later worden tot 2 augustus tentoongesteld in het herinneringscentrum in Vught. De fotograaf is tijdens de herdenkingsbijeenkomst aanwezig en zal zijn ervaringen toelichten.

Documentaire

Vervolgens wordt de documentaire Gestorven voor het leven vertoond. Deze documentaire is vorig jaar gemaakt door vijf studenten communicatie van de Hanzehogeschool in Groningen. De studenten interviewden vijf Bosnische jongeren over het leven in het huidige Bosnië. Centraal staat het leven van de jongeren van nu. “Er is zoveel verteld over de slachtoffers; wij wilden weten hoe onze leeftijdsgenoten verder gaan”, aldus Olga Vlieg, een van de studenten die de documentaire maakten.

Na de documentaire haat Dion van den Berg in gesprek met Jasmina Tepic over de huidige situatie in Srebrenica. Op 7-jarige leeftijd ontvluchtte zij Bosnië in 1992, samen met haar moeder, zus en broer. Haar vader was in 1995 vermist. Zij lichaam werd drie jaar geleden pas gevonden.

De herdenkingsbijeenkomst duurt van 14:15 tot 16:00 uur. De entree is gratis. Reserveren kan via telefoonnummer 073-6566764 of de website www.nmkv.nl

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×