SpeelgoedSpeelgoed

SS’er Siert Bruins (92) in september voor de rechter

Siert Bruins in 1980 – Foto: CC/Suyk, Koen / Anefo
De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins (92) moet later dit jaar in Duitsland voor de rechter verschijnen. De rechtbank in Hagen heeft dat maandag bekendgemaakt.

De zaak gaat over een moord uit 1944. Bruins zou in Appingedam toen de verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema hebben gedood. Vorig jaar werd al bekend dat de Duitse justitie naar aanleiding van deze moordzaak een nieuw onderzoek had geopend naar Bruins.


Siert Bruins, bekend als ‘het beest van Appingedam’, is momenteel 92 jaar oud en woont in Duitsland. Na de oorlog werd hij in Nederland vanwege meervoudige moord ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden voltrokken week de oud-nazi uit naar Duitsland. Hij ging net als oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker in Hagen wonen.

- advertentie -

Uitlevering

Bruins leefde jarenlang als vrij man in Duitsland, maar nazi-jager Simon Wiesenthal zorgde er in 1980 voor dat hij door de Duitse politie werd opgepakt. De Duitse rechtbank veroordeelde Bruins tot zeven jaar celstraf wegens medeplichtigheid aan de moord op de Joodse broers Sleutelberg, op 25 april 1945 in Delfzijl. In 1985 kwam Bruins vrij.

In 2003 ondernam minister Donner nog een poging om Bruins uitgeleverd te krijgen. Dit lukte niet. Omdat hij in de oorlog de Duitse nationaliteit kreeg levert Duitsland hem niet uit aan Nederland.

SS’er Bruins staat opnieuw terecht

Gerelateerde boeken:


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱