Week van de koloniale geschiedenis

Staat naar Hoge Raad in Srebrenica-zaak

Begraafplaats bij Srebrenica – Foto: CC / Michael Büker
De Nederlandse staat gaat in cassatie tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank in de Srebrenica-zaak die bepaalde dat Nederland aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica in 1995.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft tegen persbureau Novum gezegd dat de Nederland in cassatie gaat bij de Hoge Raad. Volgens Nederland ligt de verantwoordelijkheid bij de Verenigde Naties (VN) en niet bij de staat.De Nederlandse staat werd voor de rechter gedaagd door Hasan Nuhanovic en de nabestaanden van Rizo Mustafic die in 1995 als elektricien bij Dutchbat werkte. Hasan Nuhanovic werkte in 1995 als tolk op de enclave Srebrenica en verloor zijn broer en ouders nadat deze van de VN-basis waren geweerd. Rizo Mustafic werkte achttien maanden lang op de enclave als elektricien maar werd toen van de basis gezet. Van hem is hierna nooit meer iets vernomen.

- advertentie -

Hasan Nuhanovic en de nabestaanden van elektricien Rizo Mustafic procederen al sinds 2002 tegen de Nederlandse Staat. Ze stelden de Nederlandse staat aansprakelijk voor de dood van de drie mannen.

In 2008 stelde de rechtbank in Den Haag nog dat de Nederlandse staat niet verantwoordelijk was voor de handelingen van Nederlandse blauwhelmen in 1995 in Srebrenica. De rechtbank oordeelde toen dat de acties van Dutchbat alleen toegerekend konden worden aan de VN, de organisatie waarvoor Nederland destijds de missie in Bosnië uitvoerde. De VN is vanwege haar immuniteit echter niet te vervolgen.

Zomer 2011 stelde het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep dus dat de staat toch aansprakelijk kan worden gesteld voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica.

Dinsdag deed het hof einduitspraak in die zaak. De Nederlandse staat heeft daarom nu bekendgemaakt in cassatie.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: