Staat voor rechter gedaagd door nabestaanden treinkapers De Punt

De Nederlandse staat wordt door nabestaanden van twee treinkapers die in 1977 bij De Punt werden doodgeschoten, voor de rechter gedaagd. Hun advocaat, Liesbeth Zegveld, heeft dat deze week bekendgemaakt.

De rechter moet zich straks buigen over de vraag of de Nederlandse staat aansprakelijk is voor de dood van de twee mannen. Mocht dat het geval zijn, dan kan er mogelijk een schadevergoeding geëist worden. De zitting vindt op 23 december aanstaande plaats bij de rechtbank in Den Haag.

Mariniers na de beeïndiging van de treinkaping – Afb: Still YouTube
Mariniers na de beeïndiging van de treinkaping – Afb: Still YouTube
De treinkaping bij het Drentse dorp De Punt begon op 23 mei 1977. Negen Zuid-Molukse jongeren eisten toen dat de Nederlandse regering zich zou inzetten voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Daarnaast eisten ze de vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen. Op 11 juni, de kaping duurde toen al bijna drie weken, werd er een eind gemaakt aan de kaping. Mariniers openden het vuur op de trein, bijgestaan door zes straaljagers. Bij de operatie kwamen twee gegijzelden en zes kapers om het leven. De overige reizigers werden bevrijd.

Tegelijkertijd werd een gijzelingsactie door jonge Molukkers in de lagere school De Meenthe in Bovensmilde beëindigd.

- advertentie -

De regering heeft altijd aangegeven dat de treinkapers niet met opzet zijn gedood. Volgens sommige berichten zou door de mariniers echter excessief geweld zijn toegepast. Bij de beëindiging van de kaping zouden in totaal 144 kogels zijn afgevuurd, meer dan noodzakelijk volgens sommige nabestaanden.

Begin dit jaar sloot de regering een onderzoek naar de beëindiging van de kaping af. Volgens toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten, viel het uitgeoefende geweld “binnen de grenzen die door de staat waren voorzien en aanvaard”. Geen van de kapers zou met opzet zijn gedood en uit niets zou blijken dat de staat onrechtmatig handelde.

Advocaat Liesbeth Zegveld vindt echter dat niet de regering maar de rechter een oordeel moet vellen over mogelijke aansprakelijkheid. Tegenover de NOS zegt ze:

“Het is niet aan de uitvoerende macht, die beschikt over het geweldsmonopolie, om een oordeel te vellen over schuld, laat staan over leven en dood. In een rechtsstaat is dat oordeel aan de rechter. Door het recht in eigen hand te nemen door Max Papilaja en Hansina Uktolseja te executeren, heeft de staat de meest elementaire beginselen van de rechtsstaat geschonden”

Volgens de advocate werden de twee kapers door de mariniers doodgeschoten terwijl ze al waren uitgeschakeld en geen verzet meer boden. Max Papilaja en Hansina Uktolseja hadden daarom gearresteerd moeten worden.

Zegveld beroept zich ook op autopsierapporten waaruit zou blijken dat Papilaja en Uktolseja van dichtbij werden neergeschoten. Dit zou aantonen dat er geen intentie was om hun levens te sparen.

Film over de kaping: De Punt. De Molukse treinkaping

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: