Staatssecretaris naar Polen voor Sobibor-herdenking

Treinstation van Sobibor (foto: Jacques Lahitte)
Treinstation van Sobibor (foto: Jacques Lahitte)
Staatssecretaris Martin van Rijn woont op 14 oktober in Polen de herdenking van de opstand in nazi-vernietigingskamp Sobibor bij. Het is dan op de dag af zeventig jaar geleden dat na een opstand honderden gevangenen er in slaagden het kamp te ontvluchten.


Op 14 oktober 1943 kwamen enkele gevangenen – die gedwongen te werk waren gesteld in het vernietigingskamp – in opstand. Zij overmeesterden de kampbewakers waarop honderden gevangenen het vernietigingskamp konden ontvluchten. De nazi’s besloten daarop het kamp te ontmantelen en probeerden de sporen van hun daden uit te wissen. Slechts 42 van de ontsnapten – waaronder twee Nederlandse vrouwen – overleefden de oorlog.

Herinrichting kampterrein

De nazi’s bouwden Sobibor (evenals de kampen Bełżec and Treblinka) uitsluitend als vernietigingskamp van Joden. Naar schatting 35.000 uit Nederland afkomstige joden werden in de gaskamers van Sobibor vermoord. Staatssecretaris Van Rijn:

De nazi’s hebben geprobeerd hun gruweldaden in Sobibor aan onze herinnering te onttrekken. Zij zijn daar niet in geslaagd en het is tot in de lengte der dagen onze taak om te zorgen dat dit zo blijft.

De staatssecretaris woont volgende maand ook de onthulling bij van de herinrichting van het kampterrein. Er is onder meer een permanent herinneringscentrum geplaatst. De herinrichting is financieel gesteund door de Nederlandse overheid.

- advertentie -

Voorafgaand aan de herdenking in Sobibor brengt de staatssecretaris een bezoek aan voormalig concentratiekamp Majdanek.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →