Dark
Light

Willem II van Oranje (1626-1650)

Auteur:
2 minuten leestijd
Stadhouder Willem II van Oranje
Stadhouder Willem II van Oranje

De relatief onbekende stadhouder Willem II van Oranje is de eerste zoon van stadhouder Frederik Hendrik en kleinzoon van Willem van Oranje. Hij trouwde al op veertienjarige leeftijd en was drie jaar stadhouder.

Willem II en Maria Stuart
Willem II en Maria Stuart
Willem II werd in 1626 geboren als oudste zoon van Frederik Hendrik van Oranje en Amalia van Solms. Willem van Oranje was zijn opa, die hij overigens nooit gekend heeft. De jonge Willem groeide op in grote weelde, iets waar zijn ouders veel waarde aan hechtten. Op zijn derde werd hij benoemd tot generaal van de ruiterij en op 12-jarige leeftijd trad hij toe tot de Raad van State.

Kindhuwelijk

Omdat zijn ouders het aanzien van de familie wilde versterken, huwelijkten ze al hun kinderen uit aan vooraanstaande vorstenhuizen. Zo werd Willem op 14-jarige leeftijd uitgehuwelijkt aan de 9-jarige Maria Stuart, de oudste dochter van de Engelse koning Karel V. Dit huwelijk werd niet echt een succes.

Stadhouder

Toen Frederik Hendrik in 1647 overleed, werd Willem op 21-jarige leeftijd stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht, Overijssel, Gelderland, Groningen en Drenthe. Hij wilde net als zijn opa en vader de zuidelijke Nederlanden veroveren. Die mogelijkheid kreeg hij echter niet, nadat de Vrede van Münster werd gesloten, het eind van de Tachtigjarige Oorlog.

De ratificatie van de Vrede van Munster
De ratificatie van de Vrede van Munster

Het einde van stadhouder Willem II

Stadhouder Willem II met zijn vrouw Maria Stuart door Gerard van Honthorst
Stadhouder Willem II met zijn vrouw Maria Stuart door Gerard van Honthorst
De vrede was voor Willem II ongunstig. Aangezien hij legeraanvoerder was raakte hij zou dus een deel van zijn macht kwijt. Ook kwam er door de vrede minder oorlogsbuit binnen en dus raakte de familie een groot deel van de inkomsten kwijt.

De Staten-Generaal zat na de Tachtigjarige Oorlog met een enorme schuld en wilde het leger ontbinden. Willem II werkte daar echter niet aan mee. Hij probeerde drie keer een staatsgreep te plegen, wat mislukte, maar zijn onderhandelingspositie wel verstevigde. Tijdens deze onderhandelingen werd hij echter ziek en overleed hij op 24-jarige leeftijd vrij plotseling aan de pokken. Volgens sommigen zou hij zijn vergiftigd.

Acht dagen na zijn dood werd de enige zoon van stadhouder Willem II geboren: Willem III. Hij zou de machtigste Oranjevorst worden uit de geschiedenis. Naast stadhouder werd hij ook koning van Engeland.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×