Statenvertaling tijdelijk herenigd met originele kist

In Museum Catharijneconvent in Utrecht is het eerste exemplaar van de Statenvertaling tijdelijk herenigd met zijn oorspronkelijke bewaarplaats, een eikenhouten kist. De kist maakt deel uit van de collectie van het museum. Hij staat sinds kort in de nieuwe Catharinazaal, waar de topstukken van het museum te zien zijn.

Kist voor de originele stukken van de Statenvertaling (Catharijneconvent)
Kist voor de originele stukken van de Statenvertaling (Catharijneconvent)
De Statenbijbel uit 1637 is zeer kostbaar erfgoed van de Protestantse Kerk Nederland. Het wordt bewaard door het Utrechts Archief, en dat leent de bijzondere bijbel tijdelijk uit aan Catharijneconvent.


De Gereformeerde Kerk, de publieke kerk in die periode, vond het in de zeventiende belangrijk dat iedereen toegang kreeg tot de Bijbel. Daarom was een vertaling van de Bijbel in het Nederlands een belangrijk onderwerp tijdens de Synode van Dordrecht die plaatsvond van 1618 tot 1619. Tot dan toe was het vooral de zogenaamde Deux Aes Bijbel die door gereformeerden werd gelezen. Deze was voor een groot deel gebaseerd op de vertaling van Luther. Om fouten te voorkomen, werd besloten een vertaling te maken van de oorspronkelijke Hebreeuwse en Griekse teksten. In 1637 was deze vertaling klaar en werd de eerste Statenbijbel aangeboden aan de Staten-Generaal. Deze bijbel wordt nu bewaard in Het Utrechts Archief, waar alle landelijke kerkelijke archieven van Nederland zijn ondergebracht.

De Statenbijbel maakt deel uit van de Canon van Nederland. Deze bestaat uit de vijftig onderwerpen, die samen een overzicht bieden van wat iedereen zou moeten weten van de geschiedenis en cultuur van Nederland.

- advertentie -

Letter voor letter

De oorspronkelijke stukken, de drukproeven van de vertaling, werden in een kist in het Leidse stadhuis bewaard. In een tijd waarin de tekst bij een nieuwe druk letter voor letter werd gezet, moest teruggegrepen kunnen worden op een betrouwbaar origineel. Deze drukproeven waren zo belangrijk, dat ze vanaf 1641 tot 1800 iedere drie jaar door een commissie van twintig kerkelijke afgevaardigden en enkele afgevaardigden van de Staten-Generaal werden geïnspecteerd. Hiervoor is in 1663 een nieuwe kist in gebruik genomen, waarin – naast de drukproeven – ook het eerste, paarsfluwelen exemplaar van de Statenbijbel werd bewaard.

Van 12 november tot begin februari 2015 zijn de kist en de paarsfluwelen Statenbijbel naast elkaar te bezichtigen in Museum Catharijneconvent. Daarna wordt de bijbel teruggebracht naar Het Utrechts Archief.

Lees ook: Statenvertaling / Statenbijbel (1637)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: