Stedelijk Museum heropend door koningin Beatrix

Nieuwe entreehal van het Stedelijk Museum – Foto: John Lewis Marshall
Het Stedelijk Museum in Amsterdam is na een acht jaar durende renovatie zaterdag officiëel geopend door koningin Beatrix. Sinds zondag is het museum ook weer toegankelijk voor het publiek.

De koningin onthulde tijdens de opening een door de jonge kunstenaar Rory Pilgrim ontworpen vaandel. Op het vaandel staat de tekst Always remain open (Altijd open blijven). Het Stedelijk Museum ging in 2004 dicht in verband met een grote verbouwing en uitbreiding.

De werkzaamheden zouden aanvankelijk vier jaar duren, maar de werkzaamheden liepen grote vertraging op.

- advertentie -

De afgelopen jaren is het oude musemgebouw, dat dateert uit 1895, gerenoveerd en daarnaast kwam er nieuwbouw. Deze nieuwbouw werd ontworpen door architect Mels Crouwel die zelf, vanwege de vorm van het nieuwe gebouw, sprak van een badkuip. Bij de verbouwing is de hoofdingang verplaatst naar het Museumplein, waaraan ook het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Concertgebouw zijn gelegen.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zei tijdens de opening te hopen dat het Stedelijk weer dé aanjager wordt van moderne kunst in Nederland.

In verband met bezuinigingen is het Stedelijk Museum voortaan niet meer op maandagen geopend. Maandag 24 september is het museum, bij wijze van uitzondering, wel geopend.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: