Stedelijk Museum ontvangt 17 werken Andy Warhol

De Andy Warhol Foundation for the Visual Arts heeft 17 fotowerken van de beroemde pop art kunstenaar Andy Warhol aan het Stedelijk Museum in Amsterdam geschonken. Het gaat om acht zogenaamde stitched photographs, vijf losse foto’s en vier Little Red Books die hij vanaf 1976 tot zijn dood in 1987 maakte.

Het zijn werken waarin Warhol voor het eerst experimenteert met fotografie als zelfstandig medium. De schenking is vanaf vandaag te zien in het Stedelijk. Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum:

“We zijn erg blij met deze schenking. De werken geven een uniek inzicht in wat voor rol fotografie en polaroids speelden in de rest van Warhol’s oeuvre. Het is een waardevolle aanvulling op de werken van Warhol in de collectie van het Stedelijk, met onder meer Flowers, Jacqueline Kennedy II en Bellevue II uit de jaren zestig. Na het grote Warhol overzicht in het Stedelijk Museum in 2007, waarin zijn films centraal stonden, is dit een bijzondere gelegenheid kennis te maken met het experimentele fotowerk dat hij aan het eind van zijn leven maakte.”

De schenking is gedaan ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan van de stichting.

Andy Warhol produceerde tussen 1982 en 1987 rond de vijfhonderd stitched photographs – werken die bestaan uit vier, zes of acht aan elkaar gestikte, identieke foto’s. Het zijn portretten van Warhol’s celebrity vrienden, stillevens, landschappen, symbolen en kiekjes van situaties.

- advertentie -

Na Warhol’s plotselinge overlijden in 1987 werd een aantal van deze foto’s naast zijn naaimachine aangetroffen, vermoedelijk om aan elkaar genaaid te worden. De foto’s zijn in opdracht van The Andy Warhol Foundation vorig jaar alsnog aan elkaar gestikt.

Het Stedelijk ontvangt acht postuum gestikte foto’s met als onderwerpen onder meer een portret van galeriehouder Howard Read, schedels in een archiefkast, paarden in een weide en een en profil portret van een bodybuilder. De schenking bevat ook vijf niet gestikte foto’s, waaronder een portret van de vader van Jean-Michel Basquiat, een kunstenaar waar Warhol enige tijd mee samenwerkte.

Andy Warhol, Red Book, 1972. © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc.
Andy Warhol, Red Book, 1972. © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc.

Boek: The Andy Warhol Diaries

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: