‘Stel Kamervragen over miljoenen NHM’

/
2 minuten leestijd

Oude ontwerptekening voor het NHM
Oud-burgemeester Paul Scholten van Arnhem wil dat er Kamervragen gesteld worden over de 15 miljoen euro die het Nationaal Historisch Museum (NHM) heeft gekost. Hij zei dit zondag in een uitzending van Omroep Gelderland.

De gehele organisatie van het NHM werd op 1 januari ontmanteld. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er een groot nieuw museum zou komen waarin de Nederlandse geschiedenis op een toegankelijke manier werd gepresenteerd.

Eind oktober 2010 maakte het huidigeOpenluchtmuseum

kabinet echter bekend dat er geen geld meer gestoken zou worden in een museumpand en afgelopen jaar werd duidelijk dat ook de projectsubsidie voor (digitale) activiteiten per 1 januari 2012 zou worden stopgezet. Daarmee kwam er helemaal een einde aan het NHM. Op dit moment heeft het museum alleen nog een website, maar die wordt niet langer onderhouden.

De NOS concludeerde enkele maanden geleden na eigen onderzoek dat het museum in totaal meer dan 15 miljoen euro aan overheidsgeld had gekost. In 2008 was er een oprichtingssubsidie van ruim 600.000 euro en in de jaren daarna vloeiden er vanuit het ministerie van OCW nog miljoenen naar de organisatie.

De Arnhemse oud-burgemeester Paul Scholten vindt nu dat er Kamervragen moeten worden gesteld over die miljoenen. Hij wil dat precies onderzocht wordt waar al het geld aan is uitgegeven en bekijken of er eventueel nog iets van terug is te krijgen.

Toen staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) vorig jaar bekend maakte dat er geen subsidie meer naar het NHM zou gaan, liet hij ook weten dat het Nationaal Openluchtmuseum in staat zou worden gesteld om “de Nederlandse geschiedenis digitaal en – in samenwerking met het Rijksmuseum – fysiek te presenteren”. Deze twee partijen bekijken momenteel hoe die samenwerking gestalte moet krijgen.

Het is onder meer de bedoeling dat het Openluchtmuseum in Arnhem stukken uit de collectie van het Rijksmuseum gaat presenteren. Omdat het Arnhemse museum dan ook een overdekte expositie krijgt, vindt oud-burgemeester Scholten het logisch dat de naam van het museum dan veranderd wordt.

Paul Scholten was als burgemeester nauw betrokken bij de oorspronkelijke plannen voor het NHM. Het was aanvankelijk de bedoeling dat dit museum naast het Openluchtmuseum zou komen.