Stichting Barak 1B opgeheven

Barak 1B – Foto: Jan van de Ven
De stichting Barak 1B wordt ontbonden. De taken van de stichting worden overgenomen door het herinneringscentrum van voormalig Kamp Vught. Het herinneringscentrum heeft dat maandag bekendgemaakt.

Stichting Barak 1B werd februari vorig jaar opgericht door het Museum Maluku in Utrecht, het Vughts Historisch Museum en Nationaal Monument Kamp Vught. De stichting probeerde fondsen te werven voor de restauratie van barak 1B, de enige nog op de authentieke plek staande gevangenenbarak in Nederland.Sinds de oprichting van stichting Barak 1B hebben verschillende fondsen en overheden 707.150 euro toegezegd. Alleen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ligt nog een verzoek om een bijdrage. Intussen wordt nog dit jaar een begin gemaakt met de restauratie. De bouwvergunning werd eind oktober verleend. Naar verwachting kan de gerestaureerde, laatste stenen barak van het voormalige concentratiekamp Vught in voorjaar 2013 officieel geopend worden.

- advertentie -

Nadat het vfonds in mei 2011 het grootste bedrag – 300.000 euro – toekende, kwam het plan voor de restauratie in een stroomversnelling. Dit fonds stelde hierbij de voorwaarde dat stichting Barak 1B zou opgaan in Nationaal Monument Kamp Vught. Het bestuur van de stichting Barak 1B heeft intussen de procedure voor ontbinding van de stichting in gang gezet.

De drie musea blijven betrokken bij de barak. Het herinneringscentrum van voormalig Kamp Vught:

Met vijfhonderd vierkante meter erbij kan Nationaal Monument Kamp Vught haar aanbod uitbreiden met workshops voor scholen en een vaste expositie over de bijzondere geschiedenis van de barak sinds 1943. […] Met de barak als verlengstuk van Nationaal Monument Kamp Vught krijgen bezoekers voor het eerst alle geschiedenissen gezamenlijk in beeld. De persoonlijke verhalen zijn hierbij het uitgangspunt.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: